ОКРЕМІ АСПЕКТИ ПРАВА НА БЕЗОПЛАТНУ ПРАВОВУ ДОПОМОГУ В КОНТЕКСТІ ПРЕЦЕДЕНТНОЇ ПРАКТИКИ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СУДУ З ПРАВ ЛЮДИНИ

Автор(и)

  • Інна Володимирівна Міщук
  • Віта Володимирівна Сахнюк

DOI:

https://doi.org/10.51989/NUL.2021.3.22

Ключові слова:

безоплатна правова допомога, судова практика, Європейський суд з прав людини

Анотація

У статті авторами досліджується право особи на безоплатну правову допомогу, яке гаран- товане низкою міжнародних документів і національним законодавством. Проаналізовано рішення Європейського суду з прав людини, які надають вичерпне тлумачення права на безоплатну правову допомогу та констатують порушення, що допускаються державами, і розподілено їх на три групи: ті, що регулюють загальноправові аспекти, організаційно- адміністративні та якісні. Доведено, що застосування прецедентної практики Європейського суду з прав людини дає змогу запобігти численним помилкам в організації надання без- оплатної правової допомоги. Визначено, що загальноправові аспекти права на безоплатну правову допомогу стосу- ються кола осіб, які мають право на її отримання у зв’язку з матеріальним становищем або якщо того вимагають інтереси правосуддя, а також видів судочинства й судових інстанцій, на які це право поширюється. Основними організаційними й адміністративними вимогами, сформованими в практиці Європейського суду з прав людини щодо надання безоплатної правової допомоги, назва- но, по-перше, доступність правової допомоги та можливість отримати її саме безоплатно; по-друге, обов’язок інформування громадян про право на правову допомогу; по-третє, забезпечення можливості оскаржити відмову в наданні безоплатної правової допомоги. Визначено, що аспект якості надання безоплатної правової допомоги в практиці Євро- пейського суду з прав людини розкривається через поняття «практичність», «дієвість» та «ефективність». Втручання держави в стосунки «клієнт-адвокат» можливе у випадках явного ігнорування адвокатом інтересів особи, яку він представляє, несвоєчасності такої допомоги й порушення інших формальних вимог.

Посилання

Артіко проти Італії (Artico v. Italy) : Рішення Європейського суду з прав людини від 04.03.2013, заява № 6694/74. Сайт Precedent.ua. URL: https://precedent.in.ua/2016/02/25/artyko-protyv-ytalyy/.

Бертруззі проти Франції : Рішення Європейського суду з прав людини від 13 лютого 2003 року, заява № 36378/92. Офіційний сайт Верховної Ради України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/980_211#Text.

Вилков С.В. Щодо визначення правової природи та сутності права на безоплатну правову допомогу в Україні. Прикарпатський юридичний вісник. 2017. Випуск 1 (16). Том 2. С. 48–52.

Джуська А.В. Конституційне право людини на професійну правничу допомогу : дис. … канд. юрид. наук : 12.00.02. Київ, 271 с. С. 224.

Загальна декларація прав людини. Офіційний сайт Верховної Ради України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_015#Text.

Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод. Офіційний сайт Верховної Ради України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_004#Text.

Кэмпбелл и Фелл против Соединенного Королевства : судебное решение от 28 июня 1984 года / Европейский суд по правам человека. Сайт Precedent.ua. URL: https://precedent.in.ua/2016/04/09/kempbell-y-fell-protyv-soedynennogo-k/.

Ніколаєнко проти України : Рішення Європейського суду з прав людини від 15 листопада 2012 року, заява № 39994/06. Офіційний сайт Верховної Ради України URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/974_891#Text.

Оверчук С.В. Умови надання безоплатної правової допомоги в контексті прецедентної практики Європейського суду з прав людини. Часопис Національного університету «Острозька академія». Серія «Право». 2016. № 1 (3). URL: https://lj.oa.edu.ua/articles/2016/n1/16osvzpl.pdf.

Справа Ейрі : Рішення Європейського суду з прав людини від 9 жовтня 1979 року. Офіційний сайт Верховної Ради України. URL: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/980_332.

Ягунов Д.В. Практика Європейського суду з прав людини (прецеденти та коментарі з питань кримінального судочинства) / за ред. та зі вступ. словом Й.Л. Бронза. Одеса : Фенікс, 2010. 256 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-08-03

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ПУБЛІЧНОГО ПРАВА