АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПОРЯДКУ ВПРОВАДЖЕННЯ ТА ФУНКЦІОНУВАННЯ СИСТЕМИ CUSTODY RECORDS У ДІЯЛЬНІСТЬ ОРГАНІВ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • Катерина Іванівна Шаповалова

DOI:

https://doi.org/10.51989/NUL.2021.3.49

Ключові слова:

затримання, державне регулювання, нормативне регулювання, облік, права затриманих, правоохоронні органи

Анотація

Розбудова України як незалежної демократичної, правової держави та як повноцінного члена європейського співтовариства неможлива без утвердження міжнародних стандартів дотримання прав і свобод людини. Враховуючи останні тенденції практики Європейсько- го суду з прав людини та рекомендації, надані Радою Європи, одним із пріоритетних для України визначено напрям реформування правоохоронної системи в частині, що стосується дотримання прав та свобод людини під час виконання поліцією своїх повноважень. Сьогодні органами Національної поліції України спільно з недержавними громадськими організація- ми здійснюється комплекс заходів, спрямованих на реформування правоохоронної системи, ключовим серед яких визначено впровадження системи обліку та фіксації дій щодо затрима- ної особи – Custody Records. Незважаючи на те, що пілотні проекти системи вже активно функціонують на базі ізоля- торів тимчасового тримання в декількох регіонах України, а найближчим часом планується запуск системи у всіх підрозділах (установах) поліції на території країни, численні питання адміністративно-правового регулювання впровадження та функціонування системи залиша- ються відкритими. Отже, актуальність теми дослідження зумовлена нагальною необхідністю усунення прогалин адміністративно-правового регулювання впровадження та функціону- вання системи Custody Records в Україні. Мета дослідження полягає у висвітленні сутності та значення належного рівня адміні- стративно-правового регулювання системи Custody Records для дотримання прав та свобод людини в діяльності органів Національної поліції України. З огляду на що за результатами проведеного дослідження сформовано дефініцію адміністративно-правового регулювання впровадження та функціонування системи Custody Records в Україні, як одного з різновидів державного та правового регулювання, і яке пропонується визначити як впорядкований за допомогою нормативно-правових актів, цілеспрямований вплив держави на суспільні відно- сини, що виникають між державними та громадянськими інституціями під час впровадження та подальшого її функціонування. Висвітлено сучасний стан нормативно-правового регулювання впровадження та подаль- шого функціонування системи Custody Records як складову частину її адміністративно-пра- вового регулювання. Констатовано, що прийняття відомчих нормативно-правових актів, спрямованих на врегулювання питань функціонування системи, свідчить про позитивні зру- шення, проте є недостатнім, у зв’язку із чим надано пропозиції щодо вдосконалення дослі- джуваної сфери суспільних відносин.

Посилання

Аналітичний звіт за результатами моніторингу і оцінки системи Custody Records в ізоляторах тимчасового тримання Національної поліції України. URL : https://ecpl.com.ua/news/custody-records-systema-scho-zapobihatyme-porushennyu-prav-lyudyny-v-izolyatorahtymchasovoho-trymannya/ (дата звернення: 05.06.2021).

Гусарєв С.Д., Тихомиров О.Д. Теорія держави та права: Навчальний посібник. Київ, 2017. 316 с. URL : https://www.naiau.kiev.ua/files/kafedru/tdp/navch_pos_tdp.pdf (дата звернення: 05.06.2021).

План основних заходів Національної поліції України на 2021 рік, затверджений Міністром внутрішніх справ України 28 грудня 2020 року. URL : https://www.npu.gov.ua/assets/userfiles/files/plan/2021/Plan_NPU_na_2021.pdf (дата звернення: 05.06.2021).

Право на свободу та особисту недоторканість : посібник по застосуванню статті 5 Європейської конвенції з прав людини. Оновлено 31 грудня 2019 року. 75 с. URL : https://www.echr.coe.int/Documents/Guide_Art_5_UKR.pdf (дата звернення: 05.06.2021).

Розвиток стандартів КЗК щодо тримання під вартою співробітниками правоохоронних органів CPT/Inf(2002)15-part URL : https://rm.coe.int/16806cd1ec (дата звернення: 05.06.2021).

Система «Custody Records» дозволить попереджати факти неправомірних дій поліцейських та водночас захистить їх від можливих провокацій, – Ігор Клименко. URL : https://www.kmu.gov.ua/news/sistema-custody-records-dozvolit-poperedzhati-fakti-nepravomirnihdij-policejskih-ta-vodnochas-zahistit-yih-vid-mozhlivih-provokacij-igor-klimenko (дата звернення: 05.06.2021).

Технічне завдання із впровадження системи Custody Records у територіальних органах поліції. URL : https://ecpl.com.ua/news/custody-records-systema-scho-zapobihatymeporushennyu-prav-lyudyny-v-izolyatorah-tymchasovoho-trymannya/ (дата звернення: 05.06.2021).

Юридична енциклопедія – Шемшученко Ю.С. URL : https://leksika.com.ua/10150608/legal/derzhavne_regulyuvannya (дата звернення: 05.06.2021).

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-08-04

Номер

Розділ

ТРИБУНА МОЛОДОГО ВЧЕНОГО