АДАПТАЦІЯ ЮРИДИЧНОЇ ОСВІТИ ДО ВИМОГ СУЧАСНОГО СВІТУ: ПРОБЛЕМИ, ПЕРСПЕКТИВИ ТА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ

Автор(и)

  • Олена Пилипівна Письменна
  • Катерина Романівна Ільченко

DOI:

https://doi.org/10.51989/NUL.2024.2.14

Ключові слова:

адаптація юристів, юридична освіта, проблеми юридичної освіти, перспективи юридичної освіти, забезпечення якості юридичної освіти, модернізація освіти.

Анотація

Динамічні зміни, що відбуваються у світі, генерують нові виклики та завдання для юристів. Юридична освіта, в якій формуються майбутні фахівці права, має відповідати потребам суспільства і вимогам ринку праці, а також враховувати технологічні та культурні трансформації, щоб забезпечити випускникам необхідні знання, навички та компетенції для успішного функціонування в сучасному світі. Щоб юристам залишатися конкурентоспроможними, юридична підготовка повинна йти в ногу з часом, адаптуватися до нових реалій та відповідати високим стандартам якості. Без цього юристи ризикують опинитися позаду динамічного розвитку правового поля, не здатними задовольнити потреби суспільства та ефективно захищати права та інтереси своїх клієнтів. Адаптація юридичної освіти до сучасних викликів – це не лише оновлення програм та методів навчання, а й трансформація мислення. Юристи нового покоління повинні бути не просто знавцями законів, а й гнучкими, адаптивними, креативними особистостями, готовими до постійного самовдосконалення. Проте процес адаптації юридичної освіти до вимог сучасного світу супроводжується численними проблемами та викликами. Ці проблеми включають нестачу практичних навичок у випускників, недоліки в методиках навчання, а також відсутність уваги до міждисциплінарного підходу. Крім того, важливо врахувати виклики глобалізації, які вимагають від юристів новітніх навичок та компетенцій. Недостатнє орієнтування на потреби ринку праці також може ускладнювати процес адаптації юридичної освіти. Тому важливо постійно оновлювати навчальні програми та забезпечувати здобувачів вищої освіти необхідними знаннями та навичками для успішної кар’єри в сучасному світі. У статті розглянуто ключові проблеми, з якими стикається юридична освіта сьогодні, а також окреслено перспективи її розвитку та шляхи забезпечення її якості, вказано на головні аспекти, які необхідно враховувати для успішної підготовки здобувачів вищої освіти в цій галузі. Розглянуто, які кроки можуть бути вжиті для вдосконалення системи юридичної освіти з урахуванням поточних викликів і тенденцій.

Посилання

Ковальська І.Е., Пархомов О.М., Гапоненко Н.П. Сучасні тенденції функціонування вищої освіти в Україні. Вісник науки та освіти. 2023. № 10 (16).

Сопілко І.М. Інновації в юридичній освіті. Юридичний вісник. 2015. № (2). С. 157–160.

Магновський І.Й. Особливості модернізації юридичної освіти в Україні в умовах євроінтеграційних процесів. Підвищення якості викладання галузевих юридичних дисциплін. Київ, 2021. С. 34–36.

Черненко С.К. Основи гуманної педагогіки та принципи викладання у вищій школі. The 22th International scientific and practical conference «Modern theories and improvement of world methods» (June 06–09, 2023). Helsinki, Finland. International Science Group, 2023. 543 p.

Лахова О.В. Вища юридична освіта: новели у сфері державного управління ; ред. : С.В. Старкова. Держава та регіони. 2023. С. 309–314.

Адаптивне управління розвитком професійної освіти : колективна монографія / Г.В. Єльникова та ін. ; за заг. та наук. редакцією Г.В. Єльникової. Павлоград : ІМА-прес, 2016. 248 с.

Деревянко Б.В. Правове регулювання господарської діяльності навчальних закладів. Донецьк, 2014. 504 с.

Кадала В.В. Проблеми та перспективи юридичної освіти у ХХІ столітті. Донецький юридичний інститут МВС України, 2018.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-26

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ЮРИДИЧНОЇ ОСВІТИ