ТРАНСПАРЕНТНІСТЬ СУДОВОЇ ВЛАДИ В УМОВАХ ДІДЖИТАЛІЗАЦІЇ ЦИВІЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА

Автор(и)

  • Ігор Володимирович Андронов

DOI:

https://doi.org/10.51989/NUL.2021.3.18

Ключові слова:

правосуддя, цивільний процес, гласність, відкритість, прозорість, циф- ровізація судового процесу

Анотація

У статті розкрито зміст транспарентності судової влади як одного з найважливіших світо- вих та європейських стандартів правосуддя в умовах діджиталізації цивільного судочин- ства в Україні. Транспарентність розглянуто як ефективний стримуючий чинник у боротьбі з корупцією та зловживанням владою у судовій системі, який забезпечує можливість здій- снення громадського контролю за відправленням правосуддя, та встановлено її вплив на реформування судової вітчизняної системи. Охарактеризовано зв’язок транспарентності судової влади із гласністю, доступністю пра- восуддя та деякими іншими принципами цивільного судочинства. Окреслено деякі проблеми висвітлення процесу судового розгляду та результатів вирішення справи у засобах масо- вої інформації, особливо у резонансних справах. Наголошується на важливості розширення електронних сервісів, що покращують зв’язок судів із громадянами, полегшують комуніка- цію між ними та сприяють доступності звернення за судовим захистом. Проаналізовано низку рекомендацій Комітету Міністрів Ради Європи щодо підвищення рівня діджиталізації правосуддя та застосування інформаційних технологій у судочинстві. Наголошується на існуванні значного впливу транспарентності на відкритість та доступ- ність судової діяльності, її зрозумілість для широкого кола осіб, що підвищує авторитет судової влади. Впровадження єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи у діяльності судів розглядається як важливий етап на шляху діджиталізації правосуддя, що в перспективі при- веде до формування так званого комбінованого судового процесу, коли частина процесу- альних дій вчиняються процесуальними суб’єктами онлайн, а інша їх частина ‒ офлайн. При цьому важливо, щоби процесуальне законодавство надавало учасникам судового процесу можливість вибору способу вчинення щодо більшості процесуальних дій. Доведено, що на сучасному етапі розвитку судової системи оптимальною слід вважати саме таку процедуру, яка дозволяє максимально використати інформаційні технології в судовому процесі, водно- час забезпечуючи можливість отримання судового захисту громадянами, які з різних причин не мають доступу до необхідних технологій.

Посилання

Хотинська-Нор О.З. Транспарентність судової системи та адвокатури як чинник формування громадянської свідомості суспільства. Вісник кримінального судочинства. 2016. № 2. С. 176–182.

Гонтарєв О.І. Генезис та сутність транспарентності в діяльності судової влади. Науковий вісник Львівського державного університету внутрішніх справ. 2018. № 4. С. 112–121.

Олійник В.М. Теоретико-правова характеристика взаємодії органів судової влади та інститутів громадянського суспільства: Дис. … канд. юрид. наук. Дніпро, 2017. 246 с.

Європейські та міжнародні стандарти у сфері судочинства / ред. група: Д. Вон, І. Зарецька, С. Сученко, В. Валанчюс, Ю. Землицька (відп. ред.), К. Мадоян. Київ, 2015. 708 с.

Ніколенко Л.М. Транспарентність судової влади в умовах реформування. Правовий часопис Донбасу. 2019. № 2 (67). С. 24–29.

Стребкова Е.Г. Принцип транспарентности судебной власти: конституционно-правовые вопросы: Автореф. дисс. … канд. юрид. наук. Саратов, 2012. 28 с.

Каблак П.І. Взаємовідносини судової влади та громадськості (правові і організаційні аспекти): Дис. … канд. юрид. наук. Львів, 2015. 211 с.

Писарев О. Камері тут місце. Про відмінність правил відеозйомки судового процесу у США та Україні на прикладі з практики. Закон і Бізнес [Електронне видання]. 2016. № 41.

URL: https://zib.com.ua/ua/125831-pro_vidminnist_pravil_videozyomki_sudovogo_procesu_v_ssha_ta.html.

Пилаєва В.М. Адміністративно-правові засади забезпечення транспарентності в діяльності органів виконавчої влади в Україні: Дис. … канд. юрид. наук. Харків, 2017. 245 с.

Крючко Н.І. Ознаки судової влади: Дис. … канд. юрид. наук. Харків, 2019. 193 с.

Hodge P. Technology and the Law: The Dover House Lecture. 2020, London. URL: https://www.supremecourt.uk/docs/speech-200310.pdf.

Василина Н.В. Перспективи впровадження онлайн-урегулювання спорів в Україні. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право. 2019. Вип. 55. Том 1. С. 114–117.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-08-03

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ПУБЛІЧНОГО ПРАВА