УДОСКОНАЛЕННЯ ПРОЦЕДУРИ УКЛАДЕННЯ ШЛЮБНИХ ДОГОВОРІВ: ОКРЕМІ ПИТАННЯ ОНОВЛЕННЯ ЦИВІЛЬНОГО ТА СІМЕЙНОГО ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ

Автор(и)

  • Романа Богданівна Хобор

DOI:

https://doi.org/10.51989/NUL.2021.3.16

Ключові слова:

шлюбний договір, укладення договору, подружжя, наречені, нотаріус, нотаріальне посвідчення, форма договору, санація

Анотація

У статті виявлено дискусійні питання укладання шлюбного договору та запропонова- но шляхи їх вирішення. Обґрунтовано, що виключно нотаріуси, консульські установи або дипломатичні представництва України можуть посвідчувати шлюбні договори, виходячи із закріпленого у ст. 37 Закону України «Про нотаріат» вичерпного переліку повноважень уповноважених посадових осіб органів місцевого самоврядування. Тому нотаріальне посвід- чення шлюбного договору не може вчинятися посадовими особам органів місцевого само- врядування. Доведена можливість санації шлюбного договору в разі недотримання вимоги закону про нотаріальне посвідчення договору. Санація шлюбного договору з дефектом форми можлива за умови, що учасники домовилися щодо усіх істотних умов договору, що підтверджується письмовими доказами, і відбулося часткове виконання його умов, але один із подружжя ухиляється від його нотаріального посвідчення. У такому випадку суд може визнати такий договір дійсним. Встановлено неможливість визнання договорів щодо зміни правового режиму майна осіб, які проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, шлюбними договорами. Зроблено висновок, що такі договори про зміну пра- вового режиму майна можуть бути трансформовані у шлюбний договір у разі реєстрації таки- ми особами шлюбу і нотаріального посвідчення такого договору про зміну правового режиму майна фактичного подружжя. Запропоновано доповнити ст. 74 СК України положенням про те, що у разі укладення особами, які перебувають у фактичних шлюбних відносинах, шлю- бу, договір про зміну правового режиму майна фактичного подружжя вважатиметься шлюб- ним договором, за умови його нотаріального посвідчення, якщо у ньому не зазначено інше. Обґрунтовано доцільність детального регламентування у п. 2 гл. 5 Положення про поря- док вчинення нотаріальних дій нотаріусами України процедури нотаріального провадження щодо посвідчення шлюбного договору як багатоетапного явища – від посвідчення до при- пинення його дії. Це дозволить подружжю забезпечити себе в майбутньому гарантіями щодо реалізації його майнових прав та виконання обов’язків на весь період подружнього життя, що, безперечно, дасть змогу уникнути судових спорів із цієї категорії справ.

Посилання

Настільна книга нотаріуса: Сімейні відносини в нотаріальному процесі / С Я. Фурса, Л.Ю. Драгнєвич, Є.І. Фурса. Київ : Видавничий Дім «Ін Юре», 2003. С. 49.

Труба В.І. До питання про необхідність законодавчого регулювання шлюбних договорів. Університетські наукові записки. 2008. № 3. С. 64.

Гаро Г.О. Шлюбний договір як інститут сімейного права України : дис. … канд. юрид. наук : 12.00.03. Київ, 2012. С. 122, 90–91, 93.

Ульяненко О.О. Шлюбний договір в сімейному праві України : дис. … канд. юрид. наук : 12.00.03. Київ, 2003. С. 86.

Жилинкова И.В. Брачный договор. Харків : «Ксилон», 2005. С. 55.

Andriy Hrynyak Debatable issues of the contractual regulation of property relations under the marriage agreement. European political and law discourse. Volume 3. Issue 2. 2016. P. 296.

Сімейне право: Нотаріат Адвокатура Суд : наук.-практ. посіб. з інформ. додатком на лазерному носії : У 2-х кн. / Л.Ю. Драгнєвич, О.С. Пульнєва, Є.І. Фурса, С.Я. Фурса та ін. /За заг. ред. С.Я. Фурси. Київ : Видавець Фурса С.Я., 2005. Кн. 1. 2005. С. 323.

Гражданское право / Н.Д. Егоров, И.В. Елисеев, А.И. Иванов и др. ; под ред. Ю.К. Толстого, А.П. Сергеева. Санкт-Петербург : ТЕИС, 1996. Ч. 1. С. 55.

Войнаровська О.І. Окремі правові наслідки проживання чоловіка та жінки однією сім’єю без реєстрації шлюбу. Актуальні проблеми цивільного, сімейного та міжнародного приватного права (Матвєєвські цивілістичні читання). Матеріали міжнародної науково-практичної конференції. Київ, 10 листопада 2011 року. Киїі : Алерта, 2012. С. 140.

Чефранова Е.А. Механизм семейно-правового регулирования имущественных отношений супругов : автореф. дис. … д-ра юрид. наук : 12.00.03. Москва, 2007. С. 8.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-08-03

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ПРИВАТНОГО ПРАВА