ВПЛИВ ПРЕЗЮМОВАНИХ ФАКТІВ НА ДОКАЗОВУ ПОЗИЦІЮ В ЦИВІЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ

Автор(и)

  • Ганна Миколаївна Устінова-Бойченко
  • Роман Сергійович Шелудяков
  • Олександр Геннадійович Привиденцев

DOI:

https://doi.org/10.51989/NUL.2021.3.15

Ключові слова:

підстави звільнення від обов’язку доказування, доказові презумпції, процес доказування, презюмовані факти, презумпція, предмет доказування

Анотація

Стаття присвячена дослідженню такого важливого елементу доказової діяльності у здій- сненні правосуддя по цивільним справам, як презюмовані факти. Кожна особа має консти- туційне право захищати свої інтереси у порядку цивільного судочинства, та подання доказів виступає важливим моментом під час захисту та відстоювання своєї позиції. За допомогою доказів суд та учасники цивільного процесу можуть підтверджувати наявність або відсут- ність певних обставин, які допомагають вивчити предмет доказування. Цивільно-процесуальне законодавство містить перелік підстав звільнення від доказу- вання, якими є: обставини, які визнаються учасниками справи; обставини, визнані судом загальновідомими; преюдиційні факти. Презюмовані факти в цьому переліку не містяться, але презумпції є найстарішою категорією доказового права. Презумпція розглядається як загальне правило, яке відображає стійкі, неодноразово спостережувані зв’язки між факта- ми, подіями, явищами, станами, властивостями. Законодавство не дає визначення терміна «презумпція», що призводить до неоднозначного розуміння цього правового явища. Разом із тим наука цивільного процесуального права визначає велику кількість доказових пре- зумпцій, які містяться в різноманітних матеріальних галузях права. У статті розглянуті види презумпцій, критерії класифікації та їх нормативне закріплення. Крім того, наголошено на тому, що доказові презумпції містяться не тільки в нормах матері- ального права, але й в нормах процесуального права вони знайшли свій прояв. Реалізація презумпцій у цивільному процесі має певні особливості та вказує на розподіл обов’язків із доказування. Аналіз законодавства вказує на те, що презюмовані факти, незважаючи на те, що вони фактично є «припущенням», не повинні включатися до предмета доказування. Із метою спрощення процедури судового доказування під час розгляду цивільних справ було запропоновано додати до підстав звільнення від доказування обставини, які мають презю- моване значення.

Посилання

Коссак В.М. Цивільне процесуальне право України : підручник. Харків : Право, 2020. 752 с.

Цивільний процесуальний кодекс України : Закон України від 18 березня 2004 року № 1618-IV (в редакції Закону № 2147-VIII від 03.10.2017). Відомості Верховної Ради України. 2017. № 48. Ст. 436.

Кузнецова О.А. Презумпции в российском гражданском праве : дис. … канд. юрид. наук. Екатеринбург, 2001. 217 с.

Черемнов Д.В. Юридичні презумпції та фікції в цивільному процесі України : дис. … канд. юрид. наук: Одеса, 2015. 193 с.

Цивільне судочинство України: основні засади та інститути : монографія. Харків : Право, 2016. 848 с.

Феннич В.П. Доказові презумпції в цивільному судочинстві : дис. …канд. юрид. наук. Київ, 2009. 222 с.

Цивільний кодекс України: від 16 січн. 2003 р. Відомості Верховної Ради України. 2003. № 40-44. Ст. 356.

Сімейний кодекс України : Закон України від 10. 01.2002 р. № 2947-ІІІ. Відомості Верховної Ради України. 2002. № 21-22. Ст. 135.

Бабаев В.К. Презумпции в советском праве. Горький : Горьковская высшая школа МВД СССР, 1974. 124 с.

Дрогозюк К.Б. Предмет та суб’єкти доказування у цивільному процесі України та Франції : дис. …канд. юрид. наук : Одеса, 2018. 202 с.

Чорнооченко С.І. Цивільний процес України : навчальний посібник для вузів. Київ : Центр учбової літератури, 2014. 417 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-08-03

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ПРИВАТНОГО ПРАВА