ОСОБЛИВОСТІ КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВОЇ ОХОРОНИ ПРАВ ЖІНОК ТА ДІВЧАТ В УКРАЇНІ

Автор(и)

  • Сергій Миколайович Балабан

DOI:

https://doi.org/10.51989/NUL.2022.4.12

Ключові слова:

кримінальне право, права людини, ґендер, жінка, захист, насильство, відповідальність.

Анотація

У статті, враховуючи ратифікацію 20 червня 2022 року Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами, досліджено особливості кримінально-правової охорони прав жінок та дівчат в Україні. Розгляд гендерного становища жінки у суспільстві дає змогу говорити про недостатню розвиненість інституту гендерної рівності здебільшого в Україні. Нерівне відношення до жінки проявляється практично у всіх сферах суспільного життя та проявляються у різний спосіб. При цьому одним із найбільш небезпечних проявів гендерної нерівності є насильство стосовно жінки, яке викликає обурення у всьому світі. Саме через це було прийнято Конвенцію Ради Європи «Про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами», де питання гендеру займає одну із провідних позицій. Тобто питання гендеру не є статичним, з огляду на проблеми сучасного рівноправ’я докладається більше зусиль стосовно стабілізації позиції жінки у суспільстві поряд з чоловіком. Констатовано, що явище фемінізму є боротьбою жінок за свої права, можливості та законні інтереси. Дослідження зазначеного питання доводить, що на сучасному етапі розвитку соціуму явища гендерної рівності та фемінізму часто ототожнюють, хоча вони мають зовсім різні предмети та об’єкти впливу. Крім того, якщо гендерна рівність – боротьба за рівні права і жінок, і чоловіків, то фемінізм розглядає лише жіноче питання. Дуже часто боротьба за права жінок може проявлятись у суспільно шкідливих діях, що є пригнічуючим для навколишнього соціуму. Загальновідомо, що феміністи у багатьох випадках не просто вчиняють певні дії, спрямовані на поліпшення свого положення у суспільстві, але й пригнічують чоловіка, його права і можливості, що протирічить концепції гендерної рівності, яка спрямована на підтримку і чоловіка, і жінки у їхніх правах та можливостях. Розглянуто питання домашнього насильства саме по відношенню до жінок, адже воно є найбільш поширеним у суспільстві. Були досліджені причини вчинення жінками злочинів, внаслідок чого було визначено домінуючі позиції саме злочинів, вчинених на ґрунті домашнього насильства. Крім того, можна говорити про негативний вплив домашнього насильства на жіночу психіку, яка є найбільш вразливою. Внаслідок такого впливу жінками вчиняються діяння, які вирізняються особливою жорстокістю, продуманістю тощо.

Посилання

Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами. Відкрита для підпису в Стамбулі (Туреччина) 11 травня 2011 р. та пояснювальна доповідь. Київ : Видавництво «К.І.С.», 2011. 196 с. 2. Про запобігання та протидію домашньому насильству: Закон України від 7 грудня 2017 року № 2229-VIII. Голос України від 06.01.2018 року № 4.

Збірник нормативно-правових актів Верховного Суду України (у кримінальних справах): інформаційно-довідкове видання / автори-упорядники Алфьоров С.М., Людвік В.Д. та ін. ; за заг. ред. В.В. Шаблистого. Дніпропетровськ : Дніпроп. держ. ун-т внутр. справ, 2013. 324 с.

Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами : Закон України від 06 грудня 2017 року № 2227-VIII: Голос України від 11.01.2018 року № 6.

Шаблистий В.В. Критичний погляд на останні зміни та доповнення до КК України. Продовження… Актуальні питання протидії злочинності в сучасних умовах: вітчизняний та зарубіжний досвід : матер. Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Дніпро, 15 берез. 2018 р.). Дніпро : Дніпроп. держ. ун-т внутр. справ, 2018. С. 129–132.

Шаблистий В.В. Критичний погляд на останні зміни та доповнення до Кримінального кодексу України. Актуальні проблеми кримінального права, процесу, криміналістики та оперативно-розшукової діяльності: тези II Всеукраїнської науково-практичної конференції (м. Хмельницький, 2 березня 2018 року). Хмельницький : Вид-во НАДПСУ, 2018. С. 89–92.

Дікова-Фаворська Д.М. Чоловік як об’єкт насильства в сучасній сім’ї. Вісник Львівського університету: сер.: Соціологічна. 2010. Вип. 4. С. 225–232.

Денисенко Є.М. Окремі питання кримінальної відповідальності жінок в Україні. Кримінально-правові та кримінологічні засади протидії злочинності: матеріали Всеукр. наук.-прак. конф. (24 лист. 2017 р., м. Одеса). Одеса : Одес. держ. ун-т внутр. справ, 2017. С. 67–68.

Бова А. Кримінологія гендера: дослідження подружнього насильства. Український соціум. 2004. № 2(4). С. 13–20.

Меркулова В.О. Жінка як суб’єкт кримінальної відповідальності: монографія. Вид. 2-е. Одеса : НДРВВ ОЮІ НУВС, 2003. 281 с.

Денисенко Є.М. Домашнє насильство як одна із причин жіночої злочинності. Актуальні питання протидії злочинності в сучасних умовах: вітчизняний та зарубіжний досвід : матер. Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Дніпро, 15 берез. 2018 р.). Дніпро : Дніпроп. держ. ун-т внутр. справ, 2018. С. 409–411.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-12

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА ТА ПРОЦЕСУ