НЕДІЙСНІ ПРАВОЧИНИ В РЕФОРМОВАНОМУ ЦИВІЛЬНОМУ ЗАКОНОДАВСТВІ ФРАНЦІЇ: ДОСВІД ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ

Автор(и)

  • Роман Іванович Таш’ян

DOI:

https://doi.org/10.51989/NUL.2021.3.14

Ключові слова:

недійсні правочини, абсолютна й відносна недійсність, наслідки недій- сності правочинів, підтвердження договору, реформа цивільного законодавства Франції

Анотація

Стаття присвячена огляду правового регулювання недійсності правочинів у законодавстві Франції за урахуванням реформи 2016 року. Аналізується класифікація недійсних право- чинів на абсолютно й відносно недійсні, яка є широко відомою у країнах інституційної сис- теми права. Автор робить висновок, що дана класифікація відрізняється від поділу недій- сних правочинів на нікчемні й оспорювані. В основу розмежування недійсних правочинів на абсолютно й відносно недійсні покладено два критерії: абсолютна недійсність (nullity) є недійсністю публічного порядку, а відносна недійсність – недійсністю приватних інтересів. Крім того, відносно недійсний правочин може бути підтвердженим стороною або особами, які мають право вимагати визнання його недійсним, у той час як щодо абсолютно недійсного правочину це є неможливим. За новим французьким законодавством, договір, який не від- повідає умовам, необхідним для його дійсності, є недійсним. Недійсність має бути оголошена суддею, якщо сторони не констатують це за взаємною згодою. В інших правопорядках може бути інший порядок визнання правочину недійсним. Окрема увага приділяється правовим наслідкам недійсності правочинів. Останніми змінами у законодавстві Франції передбачено, що виконане за правочином підлягає реституції, крім того, потерпіла сторона має право вимагати компенсацію за спричинену шкоду відповідно до загальних положень про позадо- говірну відповідальність незалежно від визнання договору недійсним. Термін «реституція» (La restitution) використовується у значенні «повернення», що є типовим для права країн як інституційної, так і пандектної системи права. Зокрема, реституція (повернення) будь-якої речі, за винятком грошової суми, здійснюється натурою або, коли це неможливо, за вартіс- тю, яка обраховується у день повернення. Особа, яка повертає річ, несе відповідальність за її пошкодження та псування; учасник відносин, який добросовісно отримав і продав річ, повинен повернути тільки ціну продажу, а якщо отримав недобросовісно – виплатити вар- тість на день відшкодування, якщо вона перевищує ціну.

Посилання

Кучер В.О. Цивільне право України : навчальний посібник / кол. авторів; за ред. Г.Б. Яновицької, В.О. Кучера. Львів : Львівський державний університет внутрішніх справ, 2011. 468 с. С. 88.

Заборовський В.В. Порядок визнання правочинів недійсними. Від громадянського суспільства – до правової держави: тези VII Міжнародної наукової Internet-конференції студентів та молодих вчених, 27 квітня 2012 р. Харків : ХНУ імені В.Н. Каразіна, 2012. С. 179–182.

Годэмэ Е. Общая теория обязательств. Москва : Юриздат, 1948. 511 с.

Новицкий И.Б. Сделки. Исковая давность. Москва, 1954. 248 с.

Генкин Д.М. Относительная недействительность сделок. Вестник гражданского права. 2014. Т. 14, № 4. С. 190–220.

Solórzano Julio Peláez. Die Entwicklung der Nichtigkeit und der Anfechtbarkeit von Rechtsgeschäften in Deutschland und Frankreich. Mit Ausblicken auf Italien, Spanien und Guatemala. Inaugural-Dissertation zur Erlangung der Doktorwürde einer Hohen Rechtswissenschaftlichen Fakultät der Universität zu Köln. 2010. 226 s.

Erman/Müller, BGB, Einleitung, § 104 Rn. 32.

Ronald J. Scalise Jr Rethinking the Doctrine of Nullity. LOUISIANA LAW REVIEW Vol. 74.

Р. 663–718. URL : https://digitalcommons.law.lsu.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=6458&context=lalrev.

Гутников О.В. Оспоримые сделки в гражданском праве : автореферат дис. канд. юрид. наук. Москва, 2003. 24 с.

Жюллио де ла Морандьер Л. Гражданское право Франции / пер. с франц. Е.А. Флейшиц. Москва, 1958. 334 с.

URL : https://www.legifrance.gouv.fr/jorf/id/JORFTEXT000032004939?r=xFMaWKlwT0.

Hameau Philippe, Bus Jean-Pascal, Gdanski Martin. Reform of the French Civil Code on contract law and the general regime and proof of obligations. URL : https://www.nortonrosefulbright.com/en/knowledge/publications/2a563f12/reform-of-the-french-civil-codeon-contract-law-and-the-general-regime-and-proof-of-obligations.

Peeraer F., “Nullity in the Ordonnance”, The French Contract Law Reform: a Source of Inspiration? Antwerpen, Intersentia, 2016 21 р.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-08-03

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ПРИВАТНОГО ПРАВА