УДОСКОНАЛЕННЯ ПРАВОВОГО МЕХАНІЗМУ МІЖНАРОДНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА ЩОДО ЗАПОБІГАННЯ ТА ПРОТИДІЇ ТРАНСНАЦІОНАЛЬНІЙ ЗЛОЧИННОСТІ

Автор(и)

  • Ірина Миколаївна Леган

DOI:

https://doi.org/10.51989/NUL.2022.2.24

Ключові слова:

правовий механізм, міжнародне співробітництво, міжнародно-правова співпраця, транснаціональна злочинність, запобігання та протидія, транснаціональні злочини.

Анотація

Стаття присвячена особливостям удосконалення правового механізму міжнародного співробітництва щодо запобігання та протидії транснаціональній злочинності. Визначено, що тривалий час питання удосконалення правового механізму міжнародного співробітництва щодо запобігання та протидії транснаціональній злочинності залишається одним із ключових у даному напрямі. У межах статті охарактеризовано найбільш розповсюджені проблеми, що унеможливлюють протидію та запобігання транснаціональній злочинності в Україні. Стаття загострює увагу на комплексному дослідженні теоретико-правових засад міжнародного співробітництва щодо запобігання та протидії транснаціональній злочинності в Україні. У статті поставлено та вирішено наукову проблему розроблення цілісної концепції міжнародного співробітництва щодо запобігання та протидії транснаціональній злочинності, що надало можливість обґрунтувати пропозиції удосконалення чинного законодавства та можливості його практичного застосування. У межах статті запропоновано та використано авторську інтерпретацію поняття «міжнародне співробітництво щодо запобігання та протидії транснаціональній злочинності», що ґрунтується на принципах взаємної та ефективної допомоги та співпраці та забезпечується за допомогою чіткого та дієвого організаційно-правового механізму. У статті охарактеризовано різні форми міжнародного співробітництва: видачу злочинців, взаємну правову допомогу, перенесення кримінального судочинства в іншу країну, переведення засуджених, співробітництво з метою здійснення конфіскації, взаємодія між правоохоронними органами, включаючи обмін інформацією та співробітництво в проведенні розслідувань, спільне проведення розслідувань, співробітництво у використанні спеціальних слідчих методів. Сформульовано основні принципи міжнародного співробітництва щодо запобігання та протидії транснаціональній злочинності, серед яких ключову роль відведено принципам співпраці, мирного вирішення міжнародних спорів та принципу незастосування сили. У статті зазначено, що подальші дослідження мають бути спрямовані на вдосконалення міжнародно-правового регулювання питань протидії транснаціональній економічній злочинності.

Посилання

Legan I.M., Bondarenko K.S. Features of the free legal aid system in Ukraine and the European Union countries. Держава та регіони. Серія: Право. 2020. № 3(69). С. 148–151.

Ануфрієв М.І. Кісілевич-Чорнойван О.М. Міжнародно-правові засади співробітництва у боротьбі з кіберзлочинами. URL: file:///C:/Users/USER/Downloads/Nashp_2017_3_11.pdf.

Дідківська Г.В. Кримінологічна характеристика участі України в системі запобігання міжнародної злочинності : монографія / Г.В. Дідківська ; Держ. фіск. служба України, Ун-т держ. фіск. служби України. Вінниця : ТВОРИ, 2019. 355 с.

Жаровська Г.П. Теорія та практика протидії транснаціональній організованій злочинності в Україні : дис. докт. юр. наук : 12.00.08. Київ, 2019. 593 с.

Леган І.М. Міжнародне співробітництво у сфері запобігання та протидії транснаціональній злочинності : монографія. Чернігів : НУ «Чернігівська політехніка», 2021. 328 с.

Леган І.М. Основні напрями та форми міжнародного співробітництва щодо запобігання та протидії транснаціональній злочинності. Актуальні проблеми держави і права. № 90. 2021. С. 89–93.

Леган І.М. Сучасний стан та тенденції транснаціональної злочинності в Україні та світі. Юридичний науковий електронний журнал. 2021. № 3. С. 378–381.

Леган І.М., Тичина В.П. Міжнародні правоохоронні організації: правовий статус та особливості їх функціонування щодо запобігання та протидії транснаціональній злочинності. Підприємництво, господарство і право. № 6. 2021. С. 216–220.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-15

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА ТА ПРОЦЕСУ