РОЗВИТОК ІНСТИТУТУ АКАДЕМІЧНОЇ ДОБРОЧЕСНОСТІ ШЛЯХОМ РЕАЛІЗАЦІЇ КУЛЬТУРНО-ВИХОВНОЇ ФУНКЦІЇ ПРАВА

Автор(и)

  • Олена Євгенівна Костюченко

DOI:

https://doi.org/10.51989/NUL.2022.2.19

Ключові слова:

академічна доброчесність, функції права, культурно-виховна функція, заклади освіти, здобувачі освіти.

Анотація

У статті аргументується думка про нерозривний зв’язок академічної доброчесності та загального рівня культури й інтелектуального розвитку людини. Приділено увагу культурно-виховній функції права як одного з правових інструментів розвитку академічної доброчесності в Україні. Зроблено висновки, що академічна доброчесність як суспільне явище дозволяє формувати в особистості стійкі навички критичного мислення, здатності до формування власної думки. За рахунок здобуття загальних та професійних компетенцій з дотриманням вимог академічної доброчесності особистість формує високий рівень культури, інтелектуального розвитку та професійної майстерності; академічна доброчесність як інституція у сучасному освітньому середовищі вже має необхідне базове нормативне регулювання на загальнодержавному та локальному рівнях, що забезпечує можливість подальшого її розвитку як ціннісного складника освітнього процесу; за своєю сутністю унормувати всі аспекти академічної доброчесності неможливо і непотрібно, адже реалізація доброчесної поведінки здійснюється через чесну працю, повагу до чужої праці, неприпустимість обману тощо; розвиток академічної доброчесності нерозривно пов’язаний з нормативним удосконаленням цієї інституції, адже норми, які регламентують умови дотримання академічної доброчесності, розкривають можливості впливу на волю і свідомість учасників освітнього процесу за рахунок культурно-виховної функції права; культурно-виховна функція норм щодо академічної доброчесності розкриває правові можливості закріпити ціннісну орієнтацію освітнього процесу відповідно до прогресивних загальновизнаних результатів розвитку цивілізації, коли юридично значуща поведінка учасників освітнього процесу відповідає потребам суспільства; культурно-виховна функція норм щодо академічної доброчесності здатна формувати у малолітніх дітей, як учасників освітнього процесу, необхідні погляди та установки щодо поведінки в процесі навчання; розвиток академічної доброчесності в Україні на основі функціонального підходу до її вдосконалення у правовому полі вимагає системного підходу, який не обмежується визначенням видів порушень академічної доброчесності та відповідальності за такі порушення, а спрямований на вироблення нормативів і стандартів у системі освіти, які б дозволили будувати освітній процес у такий спосіб, щоб запобігти можливості вдаватися до недоброчесної поведінки, зокрема це стосується питання організації самостійної роботи здобувачів освіти та видів навчальних завдань для них.

Посилання

Зінченко В. Академічна доброчесність як основа сучасного процесу. Актуальнi питання гуманiтарних наук. 2020. Вип 31. Т. 3. С. 198–205.

Слободянюк О.М. Роль науково-педагогічного колективу у формуванні культури академічної доброчесності студентів. Вісник Вінницького політехнічного інституту. 2018. № 6. С. 134–139.

Батечко Н., Дурдас А. Академічна доброчесність у контексті європейських практик: досвід Франції. Неперервна професійна освіта: теорія і практика. Серія «Педагогічні науки». 2019. Вип. № 3 (60). С. 88–94.

Смітюх А.В. Щодо обману як легального поняття правового інституту академічної доброчесності законодавства України про освіту. Матеріали 75-ї звітної наукової конференції професорсько-викладацького складу і наукових працівників економіко-правового факультету ОНУ ім. І.І. Мечникова (м. Одеса, 25–27 листоп. 2020 р.). Одеса : Фенікс, 2020. С. 14–16.

Шумило М.Є. Нагальні питання юридичної відповідальності за порушення вимог академічної доброчесності у науковій діяльності. Академічна відповідальність : матеріали Міжнародної науково-практичної конференції (м. Київ, 15 квітня 2021 р.). Київ : Київський регіональний центр НАПрН України, 2021. С. 135–139.

Абатуров О.Є., Нікуліна А.О. Академічна доброчесність – основна інституційна цінність. Академічна доброчесність: виклики сучасності : збірник наукових есе учасників дистанційного етапу наукового стажування для освітян (Республіка Польща, м. Варшава, 28.01–08.02.2019). Варшава, 2019. С. 117–123.

Лола Ю.Ю. Особливості впровадження інституту академічної доброчесності у вищих навчальних закладах України. Сучасна освіта та інтеграційні процеси : збірник наукових праць міжнародної науково-методичної конференції ( м. Краматорськ, 22–23 листоп. 2017 року) / під заг. ред. д-ра техн. наук., проф. С.В. Ковалевського. Краматорськ : ДГМА, 2017. С. 11–115.

Ковальський В.С. Функції права: ціннісний та сутнісний виміри. Альманах права. 2012. Вип. 3. С. 58–62.

Пильгун Н.В. Роль виховної функції права та правового виховання у формуванні особистості. Держава і право. 2012. Вип. 55. С. 36–41.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-15

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ЮРИДИЧНОЇ ОСВІТИ