ПРАВОВА ПРИРОДА ВІДНОСИН, ЩО ВИНИКАЮТЬ ІЗ ДОГОВОРУ УПРАВЛІННЯ МАЙНОМ

Автор(и)

  • Олег Васильович Ільків

DOI:

https://doi.org/10.51989/NUL.2021.3.8

Ключові слова:

фідуціарні відносини, договір управління майном, довірчий власник, речове право, зобов’язальні правовідносини

Анотація

Стаття присвячена дослідженню положень чинного законодавства України, що регулю- ють відносини, які виникають у зв’язку з укладенням договорів управління майном, а також аналізу правової природи відносин договору управління майном у цивільному праві України й актуальних питань застосування цієї договірної конструкції в умовах сьогодення. Висвіт- люючи актуальність теми зазначеного дослідження, аналізуються та враховуються думки науковців цієї проблематики на теоретичному рівні, здійснюється компонування застосуван- ня договору управління майном серед інших видів договорів. Досліджено, що договором управління визначаються повноваження управителя щодо переданих йому в управління матеріальних ресурсів, за якими титульний власник за загаль- ною вимогою законодавства ефективно й раціонально використовує майно в інтересах влас- ника або вказаної ним особи. Поєднання цих особливостей у рамках договору управління майном свідчить про змішану – речово-правову та зобов’язально-правову – природу відно- син з управління майном, які виникають на підставі договору. Довірче управління майном поєднує абсолютні (речові) та відносні (зобов’язальні) права. Зобов’язальна природа відносин договору управління майном не виключає речових відно- син, тому що власник, передаючи в управління майно, переслідує певну ціль, а саме вико- ристовувати це майно з найбільш оптимальним результатом. Проаналізовано той факт, що автоматична пролонгація відносин довірчої власності не допускається. Тому відсутність заяв установника управління й управителя про припинення договору не можна трактувати як підставу пролонгації довірчих відносин власності, так як управитель у цивільному обороті при укладанні договорів повинен указувати що він не є влас- ником майна. Для підтвердження своїх повноважень управитель повинен мати відповідний титул, у констатованому випадку договір управління майном, укладений у письмовій формі, чи договір управління нерухомим майном, який повинен бути посвідчений нотаріально.

Посилання

Цивільне право України. Особлива частина : підручник / за ред. О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової, Р.А. Майданика. 3-тє вид., перероб. і допов. Київ : Юрінком Інтер, 2010. 1176 с.

Майданик Р.А. Довірча власність і фідуція: місце і перспективи в системі права України. Право України. 2011. № 5. С. 18–28.

Цивільний кодекс України : Закон України від 16.01.2003 № 435-IV. Офіційний вісник України. 2003. № 11. Ст. 461.

Гнатюк Т.М. Поняття, особливість та цінність договору управління майновим комплексом підприємства у цивільному праві. Цінність права як найефективнішого регулятора суспільних відносин : матеріали Міжн. наук.-практ. конф. (м. Харків, 4–5 жовтня 2019 р.). Харків, 2019. С. 37–40.

Албу А.А. Цивільно-правове регулювання управління : автореф. дис. … канд. юрид наук : 12.00.03. Івано-Франківськ, 2016. 18 с.

Бондар Т.В. Виконання договірних зобов’язань у цивільному праві : монографія. Київ : Юрінком Інтер, 2005. 272 с.

Санникова Л.В. Обязательства об оказанию услуг в российском гражданском праве : монография. Москва : Волтерс Клувер, 2007. 160 с.

Телестакова А.А. Система договорів про надання послуг в цивільному праві України : автореф. дис. … канд. юрид. наук : 12.00.03. Київ, 2008. 16 с.

Мащенко М.В. Господарська діяльність з управління майном: поняття, суб’єкти, види (господарсько-правовий аспект) : автореф. дис. … канд. юрид. наук : 12.00.04. Київ, 2007. 19 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-08-03

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ПРИВАТНОГО ПРАВА