ПРОБЛЕМА ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ НА ОБ’ЄКТИ, СТВОРЕНІ ШТУЧНИМ ІНТЕЛЕКТОМ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.51989/NUL.2022.1.30

Ключові слова:

правове регулювання, об’єкти права інтелектуальної власності, штучний інтелект, правовий контроль

Анотація

У зазначеній статті авторами було комплексно досліджено актуальне та надзвичайно загострене питання сьогодення щодо проблеми правового регулювання інтелектуальної власності на об’єкти, створені штучним інтелектом у правовому просторі України. Вона безпосередньо полягає у складнощах визначення авторства таких об’єктів та процедурної форми його закріплення у поєднанні із відсутністю повноцінної, чіткої та належної регламентації функціонування штучного інтелекту як галузі загалом. У період стрімкого розвитку техногенної, наукової та правової сфер дане питання ставить під сумніви їх рівноцінне та справедливе регулювання державою й вимагає нагальності вирішення. На прикладі кращих практик іноземних країн детерміновано вищезазначену категорію об’єктів, визначено та коротко проаналізовано їх особливості. Авторами були виокремлені важливі аспекти застосування положень, закріплених у нормативно-правових актах у практичну площину щодо захисту творів штучного інтелекту на фоні високого рівня розвитку техногенної та інтелектуальної складової сучасного світу. Авторами у статті було наголошено на необхідності імплементації окремих нормативних елементів зарубіжних держав, за допомогою яких буде здійснюватися контроль та спеціалізоване регулювання абсолютно усіх правових механізмів, що безпосередньо пов’язані з діяльністю штучного інтелекту загалом та об’єктами авторського права, створених штучним інтелектом зокрема. Автори у цій статті висвітлили проблематику визначення та закріплення авторства таких творів, ураховуючи безпосереднє залучення та фізичної особи у процес їх створення, а також наділення її відповідними правами при необхідності. Було проаналізовано необхідність та важливість застосування технологій штучного інтелекту у різних сферах суспільного життя, зокрема й правничої – як реальний крок до нового рівня розвитку. Важливість дослідження полягає у необхідності справедливого правового контролю та повноцінного забезпечення кожної зі сфер, спираючись на основні принципи функціонування правової держави, а також цінність роботи у популяризації галузі штучного інтелекту, зокрема особливої її категорії – об’єктів права інтелектуальної власності, які є неоціненним доробком нашого часу.

Посилання

Системи штучного інтелекту. Artificial Intelligence. URL: http://ai.lviv.ua/ais/ (дата звернення: 09.12.2021).

Цивільний кодекс України : Закон України від 16.01.2003 р. № 435-IV : Верховна Рада України. Відомості Верховної Ради України. Ст. 420.

Які винаходи зі сфери штучного інтелекту побачили світ у вересні? Psm7.com. 04.10.2021. URL: https://psm7.com/uk/news/kakie-izobreteniya-iz-sfery-iskusstvennogointellekta-uvideli-mir-v-sentyabre.html (дата звернення: 09.12.2021).

Дубняк М.В. Проблеми визначення правового режиму об’єктів, створених за допомогою технологій нейромереж. Інформація і право. 2019. № 4. С. 45–53.

Єфімчук О. Чи може штучний інтелект бути визнаний автором твору? URL: https://zib.com.ua/ua/133716-avtorom_tvoru_shtuchnogo_intelektu_mozhe_buti_viznana_lishe_.html (дата звернення: 09.10.2021).

Кривецький О. До проблеми правового регулювання штучного інтелекту. Центр досліджень соціальних комунікацій НБУВ. URL: http://nbuviap.gov.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=3728:do-problemipravovogo-regulyuvannya-shtuchnogointelektu&catid=8&Itemid=350 (дата звернення: 09.12.2021).

Васильєва Д. Захист авторських прав для AI: гра на випередження. Юридична газета. 05.11.2019 URL: https://yur-gazeta.com/publications/practice/informaciyne-pravotelekomunikaciyi/zahist-avtorskih-prav-dlya-aigranaviperedzhennya.html (дата звернення: 10.12.2021).

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-03-31

Номер

Розділ

ТРИБУНА МОЛОДОГО ВЧЕНОГО