ПРИНЦИП СТАБІЛЬНОСТІ НА ПЕРЕШКОДІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗБАЛАНСОВАНОСТІ БЮДЖЕТНИХ НАДХОДЖЕНЬ

Автор(и)

  • Сергій Юрійович Козьяков
  • Олександр Юрійович Серьогін

DOI:

https://doi.org/10.51989/NUL.2021.6.12

Ключові слова:

верховенство права, принцип стабільності, принципи податкового законодавства, податковий спір, законопроєкт № 5600, елементи податків, адміністративні суди

Анотація

У статті проаналізовано окремі положення Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень», прийнятого Верховною Радою України 30 листопада 2021 р. та більш відомого у колах науковців і юристів-практиків як законопроєкт № 5600, на предмет дотримання принципу стабільності податкового законодавства. Дія принципу стабільності, котра виражається у тому, що будь-які нові податки та збори, їх ставки повинні передбачатися у законах і підзаконних актах, які приймаються не раніше шести місяців до початку нового бюджетного періоду, в якому нові податки та збори вступають у силу, направлена на забезпечення стабільності для платників податків шляхом надання їм розумної можливості впорядкувати свою фінансово-економічну діяльність з урахуванням очікуваного податкового навантаження. Виходячи із приписів Конституції України, принцип верховенства права передбачає обов’язок дотримання усіх норм права, об’єктивованих у різних за правовою силою нормативно-правових актах, що забезпечується наявністю відповідних наслідків у разі недотримання таких норм. Недотримання принципу стабільності податкового законодавства має наслідком не набрання чинності змінами, які вносяться до Податкового кодексу України. Водночас, як свідчить аналіз змін до Податкового кодексу України, порушення принципу стабільності податкового законодавства є сталою практикою, що призводить до виникнення податкових спорів, відсутності єдиного підходу до обов’язковості для платників податків відповідних змін, прийнятих із порушенням зазначеного принципу, та безпідставного завантаження адміністративних судів. Наведено аналіз судової практики Верховного Суду, Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду щодо вирішення подібних адміністративних спорів, відхід від якої може мати непередбачувані наслідки. Розглянуто та науково обґрунтовано можливі шляхи розв’язання ситуації, що склалася, запропоновано варіант узгодження прийнятого Законопроєкту № 5600 із положеннями ПК України та Бюджетного кодексу України, а також зроблено прогноз перспектив можливого судового захисту з боку платників податків у досліджуваних відносинах.

Посилання

Податковий кодекс України. Відомості Верховної Ради України. 2011. № 13–14, № 15–16, № 17. Ст. 112.

Кучерявенко М.П. Законопроєкт 5600 порушує принцип стабільності. URL: https://kucheryavenko.com.ua/zakonoproekt-5600-porushuye-prynczyp-stabilnosti/ (дата звернення: 01.12.2021).

Браславський Р.Г. Принцип стабільності та його місце в нормотворчій діяльності у сфері оподаткування. Підприємництво, господарство і право. 2017. № 11. С. 138–142.

Браславський Р.Г. Вплив принципу стабільності на регламентацію відносин у податково-правовій сфері. Прикарпатський юридичний вісник. 2017. № 4. С. 39–42.

Браславський Р.Г. Принципи податкового права : автореф. дис. … докт. юрид. наук : 12.00.07. Запоріжжя, 2019. 41 с. URL: http://phd.znu.edu.ua/page//aref/07_2019/braslavs--kii--_avtoreferat.pdf (дата звернення 01.12.2021).

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-27

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ПУБЛІЧНОГО ПРАВА