ІСТОРИКО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТКУ ПРИНЦИПУ ДОСТУПНОСТІ ПРАВОСУДДЯ

Автор(и)

  • Дмитро Володимирович Андрусенко

DOI:

https://doi.org/10.51989/NUL.2021.6.7

Ключові слова:

судочинство, судова система, доступ до правосуддя, історико-правові аспекти, міжнародно-правовий стандарт

Анотація

Досліджено теоретичні та практичні аспекти становлення та розвитку принципу доступності правосуддя протягом різних конкретно-історичних періодів еволюції держави і права. Проаналізовано різноманітні вектори впливу історичних процесів на прогресивний розвиток судочинства та судоустрою. Показано місце та роль органів та посадових осіб державного управління у реалізації функції правосуддя в державах Стародавнього світу, зокрема в Стародавній Індії, Стародавньому Єгипті, Стародавньому Вавилоні, Стародавній Греції. Наголошується, що визначення оптимальних шляхів реалізації права на доступ до правосуддя, на наш погляд, передбачає використання належних теоретико-методологічних засад, важливим елементом чого є дослідження історико-правових аспектів становлення та розвитку права на доступ до судочинства протягом різних конкретно-історичних етапів еволюції світової та української державності, починаючи з досвіду реалізації правосуддя у державах Стародавнього світу. Визначено, що у світовій історії держави і права визначаються три основні етапи становлення принципу доступності правосуддя: І. Стародавній етап, протягом якого відносна доступність населення до правосуддя в умовах відсутності автономної судової гілки влади забезпечувалася поєднанням управлінських та судових функцій центральними та місцевими загальними органами і посадовими особами публічного управління, включаючи абсолютного монарха (фараона, царя і тому подібного). ІІ. Новий етап (починаючи з 17 ст.), протягом якого судова влада поступово виокремилася з-поміж інших елементів системи публічного управління в якості самостійної, професійно забезпеченої кадрами гілки влади. ІІІ. Новітній етап (з 60-х рр. XX ст. до сьогодні), який характеризується доктринальним розробленням концепції доступності правосуддя, яка згодом набула статусу міжнародно-правового стандарту та принципу національного судочинства правових держав в якості необхідного складового елементу права на справедливий суд.

Посилання

Нечипорук С. Щодо питання про місце судової гілки влади в системі поділу влади. Право України. 2009. № 12. С. 228–234.

Бігун В.С. Філософія правосуддя : ідея та здійснення. Київ, 2011. 330 с.

Крижанівський В. Генезис незалежної судової влади. Юриспруденція: теорія і практика. 2010. № 83. С. 37–41.

Притика Д.М., Кондратова І.Д. Правові засади становлення судової влади в Україні. Вісник господарського судочинства. 2011. № 3. С. 57–72.

Зубачова І. Історія становлення судової влади та її роль у системі поділу державної влади. Юридична Україна. 2009. № 9. С. 4–9.

Коркунов Н.М. Русское государственное право. Санкт-Петербург, 1909. Т. 1. 630 с.

Капустинський В.А. Особливості функціонального призначення судових органів у давніх державах. Вісник Вищої ради юстиції. 2013. № 2. С. 36–46.

Нерсесянц В.С. Гегелевская философия права: история и современность. Москва, 2009. 524 с.

Коваль І.М., Візняк Д.А. Витоки і генеза формування судової системи Індії. Захист прав і свобод людини та громадянина в умовах формування правової держави : збірник тез ІХ Всеукраїнської науково-практичної конференції, 30 травня 2020 року, Львів. Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2020. С. 17–19.

Булкат М.С. Теоретико-правові засади судової влади: сучасний концепт : дис. докт. юрид. наук : 12.00.01. Київ, 2019. 444 с.

Талдикін О.В. Держава і право Давнього Сходу: структурно-логічні схеми і таблиці : Навч. посібник. Дніпро : Дніпроп. держ. універ. внутр. справ, 2016. 136 с.

Jacob H. Access to Justice In England. Access to Justice. Milan, 1979. Vol. 1. P. 415–478.

Cappelletti M., Garth В. Access to Justice: The Worldwide Movement to Make Rights Effective: A General Report. Access to Justice. Milan, 1979.Vol. 1. P. 5–124.

Сакара Н.Ю. Проблема доступності правосуддя у цивільних справах : дис. … канд. юрид. наук : 12.00.03. Харків, 2006. 209 с.

Семенов В.М. Конституционные принципы гражданского судопроизводства. Москва : Юрид. лит., 1982. 152 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-27

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ПУБЛІЧНОГО ПРАВА