ПРАВОВА ІДЕОЛОГІЯ ДЕРЖАВИ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЙНИХ ПЕРЕТВОРЕНЬ

Автор(и)

  • Христина Михайлівна Маркович

DOI:

https://doi.org/10.51989/NUL.2021.4.37

Ключові слова:

глобалізація, правова система, держава, громадянське суспільство, правова ідеологія, правова культура

Анотація

Стаття присвячена комплексному аналізу впливу глобалізаційних процесів на правову ідеологію держави. Надано означення поняття глобалізму і визначено його роль у вироб- ленні універсальних механізмів та принципів права. Показано тенденцію до єдності людства, вираженням якої є зміцнення зв’язків між різними націями, обмін духовними цінностями, формування наддержавних структур. Розглянуто універсалізацію правової сфери як один із важливих аспектів світової глобалізації. Зроблено спробу розкрити вплив глобалізації на вітчизняну правову систему, зокрема на правотворчу діяльність, правову культуру, право- свідомість. На основі аналізу наукових поглядів щодо сучасних глобалізаційних викликів є підстави вважати, що глобалізація в українській правовій системі торкається практично всіх її елементів. Встановлено, що першочергово здійснюється вплив на нормативно-право- ву базу, а саме на джерела права. Особливу увагу зосереджено на ідеології прав і свобод людини, гарантіях їхнього дотримання та реалізації, проголошених на державному та гло- бальному рівнях. Обґрунтовано ідею про те, що права людини є основним критерієм демо- кратичності держави. З’ясовано, що демократизація суспільного життя є важливим наслід- ком глобалізаційних процесів, який впливає на формування уявлень про права та свободи людини. Значну увагу приділено дослідженню реалізації глобальної моралі як форми гео- політичного контролю за дотриманням стандартів поведінки держав у контексті інституці- оналізації прав людини. Розглянуто вплив глобалізаційних процесів на правову культуру як одну з найдинамічніших складових правової системи. Простежено, що тісна взаємодія держав, обмін закордонним досвідом сприяють вдосконаленню та розвитку національних правових інститутів. Виділено основні завдання, які покладають глобалізаційні виклики на правову систему. Наголошено на важливості вироблення світовою спільнотою універсальних принципів регулювання правових відносин між різноманітними суб’єктами в сучасних гло- балізаційних умовах. Досліджено, що глобалізація істотно впливає як на внутрішні правові процеси держави, так і на характер відносин з різноманітними правовими системами.

Посилання

Пашуля Г.Я. Глобалізація як явище, що впливає на формування нового типу держави. Науковий вісник Львівського державного університету внутрішніх справ. Серія юридична. 2011. № 2. С. 22–31.

Іванченко О.М. Методологічні засади універсалізації національного права. Наукові праці НУ ОЮА. 2013. С. 529–538.

Бірюков Р.М. Національна правова система в умовах глобалізації (основні напрямки трансформації) : автореф. дис. … канд. юрид. наук : 12.00.01. Одеса, 2011. 22 с.

Морозова Л.А. Влияние глобализации на функции государства. Государство и право. 2006. № 6. С. 101–107.

Селютін Д.О. Глобалізація й демократизація як чинники універсалізації стандартів прав та свобод людини. Державне будівництво та місцеве самоврядування. 2009. Вип. 17. С. 157–164.

Войтович Р.В. Вплив глобалізації на розвиток сучасної держави та інституціоналізацію прав людини. URL: http://elar.naiau.kiev.ua/jspui/handle/123456789/12442 (дата звернення: 17 липня 2021 р.)

Бехруз Х. Універсалізм і релятивізм цінностей у контексті діалогу правових культур. Філософія права і загальна теорія права. 2012. № 2. С. 128–138.

Дзьобань О.П. Вплив глобалізаційних процесів на національні право й правову культуру. Гілея: науковий вісник. 2013. № 72. С. 529–534.

Хаустова М.Г. Феномен глобалізації, різноаспектність визначення. С. 110–119. URL: https://dspace.nlu.edu.ua/handle/123456789/11307 (дата звернення: 17 липня 2021 р.)

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-10-01

Номер

Розділ

ТРИБУНА МОЛОДОГО ВЧЕНОГО