ПРАВОВИЙ РЕЖИМ ЗЕМЕЛЬ ЖИТЛОВОЇ ТА ГРОМАДСЬКОЇ ЗАБУДОВИ

Автор(и)

  • Ірина Анатоліївна Заплітна
  • Ростислав Мирославович Маркевич

DOI:

https://doi.org/10.51989/NUL.2021.4.28

Ключові слова:

правовий режим земель, земельне право України, землі житлової та гро- мадської забудови, єдина правова доля земельної ділянки й розміщеного на ній об’єкта нерухомості

Анотація

У поданій статті приділено увагу з’ясуванню перспективи розвитку вивчення та аналізу питання правового режиму земель житлової та громадської забудови в Україні. Установле- но, що зміст таких відносин характеризується зумовленістю містобудівної документації прав та обов’язків землекористувачів і власників земельних ділянок. Підсумовано, що для земельного права України притаманна чимала кількість наукових робіт, які аналізують певні сторони питання правового режиму земель житлової та громад- ської забудови в Україні. Однак натепер у державі відсутнє ґрунтовне й комплексне вивчен- ня питання. Підіймається проблема юридичної долі земельної ділянки й розташованої на ній будівлі та її приналежності й аналізуються шляхи її розв’язання, такі як: розуміння земельної ділянки й об’єкту нерухомості самостійними об’єктами обороту; ідея єдиного об’єкта неру- хомості; принцип єдності юридичної долі земельної ділянки й розташованих на ній об’єктів нерухомості. Досліджено, що положення статті 120 Земельного кодексу України, статті 377 Цивільного кодексу України закріплюють принцип слідування юридичної долі земельної ділянки долі розміщеного на ній об`єкту нерухомості та є усталеним, а його відмінність із започаткованим у римському приватному праві принципом “superficies solo cedit” полягає в тому, що в його основу покладено слідування землі за об`єктом нерухомості. Авторами надано правову оцінку прийнятого 02 лютого 2021 року Верховною Радою України в другому читанні Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо єдиної правової долі земельної ділянки й розміщеного на ній об’єкта нерухомості)» і зроблено висновок про його неефективність через неможливість реального розв’язання нормами цього закону наявних проблем, оскільки вони також не передбачають автоматич- ності переходу прав на земельну ділянку до нового власника будівлі й не захищають нового власника будівлі, тому що не виключають його обов’язкової взаємодії з попереднім власни- ком чи органом місцевого самоврядування. Зроблено висновок про необхідність прийняття дієвих змін до законодавства, які б забез- печили реальну спроможність автоматичного переходу прав на земельну ділянку до нового власника будівлі.

Посилання

Єрмоленко В.М. Взаємозв’язки містобудівного і земельного права. Право. Людина. Довкілля : науково-практичний журнал. 2020. № 11 (1). С. 19–26.

Крамаренко O.В. Поняття земель для будівництва багатоквартирних житлових будинків у містах. Держава і право. 2009. Вип. 46. С. 436–443. URL: http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/9064.

Носік В.В. Правовий режим земель сіл, селищ, міст. Земельне право України : підручник. Київ: Видавничо-поліграфічний центр «Київський університет», 2008.

Земельний кодекс України : Закон України від 25 жовтня 2001 року № 2768-III / Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2768-14#Text.

Цивільний кодекс України : Закон України від 16 січня 2003 року № 435-IV /Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#n2.

Постанова Великої Палати Верховного Суду від 03 квітня 2019 року у справі № 921/158/18. Verdictum : весайт. URL: https://verdictum.ligazakon.net/document/81139165?utm_source=jurliga.ligazakon.ua&utm_medium=news&utm_content=jl03.

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо єдиної правової долі земельної ділянки та розміщеного на ній об’єкта нерухомості) : Проєкт Закону № 0850 від 29 серпня 2019 року. База даних «Законодавство України». URL: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=66525.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-10-01

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ЗЕМЕЛЬНОГО ПРАВА