ДО ПИТАННЯ ПРО ПРИНЦИПИ ПУБЛІЧНОЇ (ДЕРЖАВНОЇ) СЛУЖБИ

Автор(и)

  • Олексій Вікторович Селецький
  • Лілія Володимирівна Шестак

DOI:

https://doi.org/10.51989/NUL.2021.4.15

Ключові слова:

публічна служба, принципи публічної служби, політична та релігійна неупередженість, доступ до публічної служби

Анотація

У статті піднімаються проблеми нормативного закріплення та юридичного змісту принци- пів публічної (державної) служби як базових керівних положень, на яких має ґрунтуватися державна служба. Автори підкреслюють, що наразі в наукових колах відсутнє єдине док- тринальне бачення поняття «принцип», відповідно, немає єдиного підходу й до розуміння поняття та системи базових і допоміжних принципів здійснення публічної служби в Україні. Дослідники аналізують зміст і сутність принципів публічної служби, визначених Законом України «Про державну службу», та зазначають, що кожен із них, маючи індивідуальний юридичний зміст та значення, тісно пов’язаний з іншими принципами. Законодавче закріп- лення переліку та юридичного змісту принципів публічної служби має сприяти їх чіткому розумінню і застосуванню як представниками державної (публічної) служби, так і особа- ми, які користуються послугами публічних службовців. Виходячи з того, що проходження служби в окремих державних структурах може регулюватися спеціальними актами законо- давства, автори відстоюють позицію про необхідність доповнення статті 4 Закону України «Про державну службу» частиною 2 такого змісту: «Принципи державної служби в окремих державних органах можуть бути визначені актами, що регулюють діяльність таких органів». Крім того, важливо з-поміж базових принципів публічної служби передбачити і такий, як принцип політичної та релігійної неупередженості, який викласти в такій редакції: «політич- ної та релігійної неупередженості – недопущення впливу політичних поглядів та релігійних переконань на дії та рішення державного службовця, а також утримання від демонстрації свого ставлення до політичних партій, блоків та їх об’єднань, релігійних організацій, демон- страції власних політичних поглядів та релігійних переконань під час виконання обов’язків по державній службі». Натомість із числа принципів публічної служби, визначених Законом України «Про дер- жавну службу», має бути вилучений принцип рівного доступу до державної служби, як такий, що не відповідає положенням названого Закону України.

Посилання

Державна служба : підручник: у 2 т. / Нац. акад. держ. упр. при Президентові України, редкол. : Ю.В. Ковбасюк (голова) та ін. Київ, Одеса : НАДУ, 2012. Т. 1. 372 с.

Письменна І.І. Система принципів державної служби України в сучасних умовах суспільного розвитку. Вісник Академії митної служби України. Сер.: Державне управління. 2011. № 2. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/vamcudu_2011_2_22

Про державну службу : Закон України від 10 грудня 2015 року. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/889-19#Text (дата звернення: 04.07.2021).

Битяк Ю.П. Державна служба в Україні: організаційно-правові засади : монографія. Харків : Право, 2005. 304 с.

Про Національну поліцію : Закон України від 2 липня 2015 року. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/580-19#Text (дата звернення: 04.07.2021).

Про Службу безпеки України : Закон України від 25 березня 1992 року. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2229-12#Text (дата звернення: 04.07.2021).

Біла-Тіунова Л.Р. Службова кар’єра в Україні : монографія. Одеса : Фенікс, 2011. 540 с.

Калініченко З.Д. Основні засади правового забезпечення соціального захисту державних службовців. Сучасні проблеми правового, економічного та соціального розвитку держави : тези доповідей VІІ Міжнародної науково-практичної конференції (м. Харків, 30 листопада 2018 р.). Харків, 2018. С. 242–244.

Янюк Н.В. Принципи публічної служби в національному законодавстві України: європейський вимір. Юридичний науковий електронний журнал. 2014. № 6. С. 153–157.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-10-01

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ПУБЛІЧНОГО ПРАВА