СПЕЦІАЛЬНІ ОЗНАКИ ДОГОВОРІВ НА ВИКОНАННЯ НАУКОВО-ДОСЛІДНИХ АБО ДОСЛІДНО-КОНСТРУКТОРСЬКИХ ТА ТЕХНОЛОГІЧНИХ РОБІТ

Автор(и)

  • Марина Миколаївна Великанова

DOI:

https://doi.org/10.51989/NUL.2021.2.1

Ключові слова:

договір на виконання науково-дослідних робіт, договір на виконан- ня дослідно-конструкторських і технологічних робіт, предмет, об’єкт, суб’єкт, результати, спеціальні ознаки

Анотація

У статті досліджуються договори на виконання науково-дослідних або дослідно-конструк- торських та технологічних робіт. З’ясовуються предмет і об’єкт зазначених договорів та їх спеціальні ознаки. Наголошено на необхідності пріоритетної державної підтримки розвитку науки як джерела економічного зростання та невід’ємної складової національної культури й освіти, створення умов для реалізації інтелектуального потенціалу громадян у сфері наукової та науково-технічної діяль- ності, цілеспрямованої політики в забезпеченні використання досягнень вітчизняної та світової науки й техніки для задоволення соціальних, економічних, культурних та інших потреб. Зазначено, що подоланню недоліків у формуванні національної інноваційної системи може сприяти удосконалення правового регулювання науково-технічної діяльності. З’ясовується, що договором на виконання науково-дослідних або дослідно-конструктор- ських та технологічних робіт охоплюється два типи договорів – договір на виконання нау- ково-дослідних робіт та договір на виконання дослідно-конструкторських і технологічних робіт. Ці договори є схожими за юридичною природою, однак мають і певні відмінні ознаки, які наводяться у статті. З метою з’ясування особливостей зазначених договорів аналізуються окремі глави Господарського та Цивільного кодексів України. Робиться висновок, що спеціальними ознаками договорів на виконання науково-дослід- них або дослідно-конструкторських та технологічних робіт є: 1) творчий характер робіт, що виконуються за цими договорами; 2) неможливість гарантованого отримання результату (алеаторний характер); 3) спрямованість робіт на отримання результату. Наявність таких ознак відрізняє ці договори від усіх схожих договорів і дозволяє їм зайняти окреме місце в системі цивільно-правових договорів.

Посилання

Про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Національна інноваційна система України: проблеми формування та реалізації». Постанова Верховної Ради України № 1244-V від 27.06.2007 р. Відомості Верховної Ради України. 2007. № 46. Ст. 525.

Великанова М.М. Ризики у відносинах інтелектуальної власності: питання правового управління. Право і суспільство. 2018. № 2. С. 66–71.

Науково-практичний коментар Господарського кодексу України / [В.І. Андрейцев, В.Е. Беляневич, О.А. Беляневич та ін.]; за заг. ред. В.К. Мамутова. Київ : Юрінком Інтер, 2004. 768 c.

Бараш Я.Б. Договоры на выполнение научно-исследовательских и конструкторских работ. Москва : Госюриздат, 1962. 91 c.

Про інноваційну діяльність. Закон України від 04.07.2002 р. Відомості Верховної Ради України. 2002. № 36. Ст. 266.

Посполітак В.В., Ханик-Посполітак Р.Ю. Аналіз наявних суперечностей та неузгодженостей між Цивільним та Господарським кодексами України. Київ : Видавництво «Реферат», 2005. 264 c.

Кузнєцова Н.С., Довгерт А.С. Сучасне цивільне законодавство України: здобутки, проблеми, перспективи. Вісник Південного регіонального центру Національної академії правових наук України. 2014. №1. С. 51–67.

Панфилов Е.А. Гражданско-правовое регулирование деятельности государственных проектных организаций : автореф. дис. на соискание учен. степени канд. юрид. наук. Свердловск, 1964. 24 c.

Рассудовский В.А. Договор на выполнение проектных и изыскательских работ в капитальном строительстве. Москва : Изд-во АН СССР, 1963. 160 c.

Приблуда А.С. Договор на опытно-конструкторские работы. Советское государство и право. 1958. № 1. С. 25–34.

Романец Ю.В. Система договоров в гражданском праве России. Москва : Юристъ, 2001. 496 c.

Ринг М.П. Договоры на научно-исследовательские и конструкторские работы. Москва : Издательство «Юридическая литература», 1967. 199 c.

Осетинська Г.А. Проблеми визначення класифікаційних критеріїв відмежування зобов’язань з надання послуг та поділу їх на види. Вісник господарського судочинства. 2004. № 2. С. 251–256.

Крижна В.М. Ліцензійний договір – правова форма реалізації патентних прав: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.03 «Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право». Харків, 1999. 24 c.

Луць В.В., Великанова М.М. Договори в Цивільному праві України : навч. посіб. Київ : Юрінком Інтер, 2016. 228 c.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-02-25