ДИНАМІКА РОЗВИТКУ КОНЦЕПТІВ «РИНКУ» Й «СОЦІАЛЬНОЇ ДЕРЖАВИ» В ПОСТТОТАЛІТАРНОМУ ПРАВОВОМУ ПОЛІ УКРАЇНИ: АКТУАЛЬНІ ВИКЛИКИ Й ПЕРСПЕКТИВИ В КОНТЕКСТІ ЄВРОАТЛАНТИЧНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ

Автор(и)

  • Микола Олександрович Кропивницький

DOI:

https://doi.org/10.51989/NUL.2024.3.14

Ключові слова:

дискурс панування, інклюзивні інститути, євроатлантична інтеграція, неопатерналізм, соціальне забезпечення, ринкова економіка.

Анотація

У статті досліджуються сутнісні й аксіологічні параметри концептів «ринку» й «соціальної держави» (яке в правовій і соціологічній літературі починає витісняти термін «держава загального добробуту» з огляду на більш потужний евристичний потенціал) у правовому полі загалом і посттоталітарній правовій свідомості громадян України зокрема. Сучасна ідея соціального прогресу в правовій системі базується на постулатах поведінкової економіки Даніела Канемана (Daniel Kahneman) й Амоса Тверскі (Amos Tversky), глибокому усвідомленні «парадоксу наслідків» Макса Вебера (Max Weber), традиційному прославлянні «невидимої руки» Адама Сміта (Adam Smith) й вірі в циклічну реінкарнацію режимів laissez-faire в Європі та free hands у Сполучених Штатах Америки. Доведено, що правовий реверс посттоталітарної України в бік спрощеного раціонального порядку загрожує деградацією правової системи й правозастосовної практики в Україні до рівня здискредитованих ідеологем радянських «соціалістичних цінностей». Більш глибокі наслідки, ніж деформація логіки правової сфери, «клієнтизація» громадян, виявляються на рівні приватно-правових стосунків, адже за умов тотальної залежності громадян від держави остання не може забезпечити «кожному за потребою» з огляду на завжди наявну обмеженість ресурсу. Відповідно, розгортаються процеси «атомізації» соціуму, відсутність передумов солідарної взаємодії унеможливлює ефективний вплив правових норм на регулювання доступу до обмеженого джерела соціальних благ. Досягнено висновку, що справжній, а не декларативний відхід від патерналістської (державно-опікунської) парадигми та дискурсу панування як у нормативно-правовому полі соціального захисту, так і на загальному концептуальному рівні можливий лише за умови повноцінної інтеграції в правовий дизайн України концепту «ринку» як філософсько-правової категорії з паралельним очищенням іншого концепту – «соціальної держави» - від рудиментарних нашарувань здискредитованих соціалістичних цінностей радянського зразка (коли досі на рівні масової правосвідомості «соціальна» й «соціалістична» держави є ледь не тотожними поняттями).

Посилання

Аджемоглу Дарон, Робінсон Джеймс. Чому нації занепадають? Походження влади, багатства і бідності. К.: «Наш формат», 2022. 960 с.

Бистрицький Є., Пролєєв С., Білий О., Лозниця С., Зимовець Р., Кобець Р. Національна ідентичність і громадянське суспільство. К.: ДУХ І ЛІТЕРА. 2015. 452 с.

Віргінська декларація прав. URL: https://osvita.khpg.org/index.php?id=946555657 (дата звернення: 20.06.2024).

Головащенко О. С. Соціальна правова держава в умовах європейської інтеграції. Державне будівництво та місцеве самоврядування: зб. наук. пр. Вип. 14. Х., 2007. С. 167–173.

Пікетті Тома. Капітал у ХХІ столітті. Пер. з англійської Наталії Палій. К.: Наш Формат, 2016. 696 с.

Пролєєв С. В., Зимовець Р. В., Кобець Р. В. Дискурси у глобальному світі: колективна монографія. К.: ДУХ І ЛІТЕРА, 2023. 276 с.

Публічне урядування, права людини і демократія: регіональний зріз євроінтеграції: монографія. За заг. ред. М. В. Савчина. Ужгород: вид-во УжНУ «Говерла», 2015. 320 с.

Речицький В. Ірраціональний конституціоналізм. Критика. Рік XXV. Число 3-4 (281-282). Березень-квітень, 2021. С. 2-11.

Речицький В. Конституція України: суспільний договір у випробуваннях війни. Критика. Рік XXVII. Число 7-8 (309-310). Липень-серпень, 2023. С. 10-22.

Речицький В. Парадокс наслідків Макса Вебера в контексті українського конституціоналізму. Критика. Рік XXVI. Число 9-10 (299-300). Вересень-жовтень, 2022. С. 6-17.

Франко І. Я. Що таке поступ? Нью-Йорк, 1917. 63 с. URL: https://diasporiana.org.ua/wp-content/uploads/books/12272/file.pdf (дата звернення: 20.06.2024).

Шумило М. М. Правовідносини у сфері пенсійного забезпечення в Україні : монографія. К.: Ніка-Центр, 2016. 680 с.

Daniel Bell. The Cultural Contradictions of Capitalism. New York: Basic Books, 1997. 399 p.

Joseph Alois Schumpeter. Can Capitalism Survive? New York: Martino Fine Books. 108 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-08-12

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ПРИВАТНОГО ПРАВА