ЗАТРИМАННЯ ОСОБИ, ЯКА ВЧИНИЛА ЗЛОЧИН: ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД РЕГЛАМЕНТАЦІЇ У КРИМІНАЛЬНОМУ ЗАКОНОДАВСТВІ ОКРЕМИХ ДЕРЖАВ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ

Автор(и)

  • Ганна Миколаївна Андрусяк

DOI:

https://doi.org/10.51989/NUL.2023.5.10

Ключові слова:

затримання особи, що вчинила злочин, злочин, кримінальне правопорушення, обставина, що виключає кримінальну протиправність діяння, кримінальна відповідальність, кримінальне законодавство

Анотація

У статті розглянуто проблему особливостей законодавчої регламентації такої обставини, що виключає кримінальну протиправність діяння, як затримання особи, що вчинила кримінальне правопорушення, у кримінальному законодавстві шістнадцяти держав Європейського Союзу. Встановлено, що в більшості з них (кримінальні кодекси Австрійської Республіки, Естонської Республіки, Королівства Бельгія, Королівства Данія, Королівства Іспанія, Латвійської Республіки, Республіки Польща, Республіки Хорватія, Угорщини, Французької Республіки, Чеської Республіки) така обставина не виокремлюється, а оцінюється крізь призму визначених законодавством правил про необхідну оборону, крайню необхідність, виконання наказу. Затримання особи, що вчинила кримінальне правопорушення як окрема обставина, що виключає кримінальну протиправність діяння, міститься у кримінальних кодексах Республіки Болгарія та Литовської Республіки. Ці норми подібні до тієї норми, що вміщена у статті 38 Кримінального кодексу України. У кримінальному законодавстві Федеративної Республіки Німеччина, Італійської Республіки та Королівства Норвегії хоча й не передбачається окремо затримання особи, що вчинила злочин, проте саме затримання підпадає під дію таких самостійних обставин, за наявності яких виключається кримінальна відповідальність особи, як заподіяння тілесних ушкоджень під час виконання посадових обов’язків (Федеративна Республіка Німеччина), застосування зброї (Італійська Республіка), поширення правил про необхідну оборону (Королівство Норвегія). З урахуванням проведеного аналізу зроблено висновок, що у кримінальному законодавстві України доцільно залишити затримання особи, що вчинила кримінальне правопорушення, як самостійну обставину, що виключає кримінальну протиправність діяння. Адже ця обставина має такі специфічні ознаки складу, які не охоплюються самі по собі ознаками інших обставин, що виокремлюються у Кримінальному кодексі України.

Посилання

Баулін Ю.В. Право громадян на затримання злочинця. Харків : Вища школа, 1986. 156 с.

Баулін Ю.В. Обставини, що виключають злочинність діяння. Харків : Основа, 1991. 359 с.

Балинська С.Г. Кримінально-правова природа затримання особи, що вчинила злочин, як обставини, що виключає злочинність діяння : дис. ... канд. юрид. наук. Київ. нац. академ. внутр. справ. Київ, 2006. 197 с.

Подкоритова О.Г. Затримання особи, яка вчинила злочин, як обставина, що виключає злочинність діяння (соціальні та кримінально-правові проблеми) : дис. … канд. юрид. наук. Одес. держ. юрид. академія. Одеса, 1999. 169 с.

Примаченко В.Ф. Затримання особи, яка вчинила злочин, як обставина, що виключає злочинність діяння : дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.08. Дніпропетр. держ. ун-т внутр. справ. Дніпропетровськ, 2008. 246 с.

Басенко Р.О., Шаравара Р.І., Аванесян Г.М. Теоретико-правові засади гармонізації законодавства України та Європейського Союзу. Юридичний науковий електронний журнал. 2022. № 3. С. 241–244. URL: https://cutt.ly/RwqeOjd1 (дата звернення: 20.05.2023).

Кримінальний кодекс Республіки Болгарія. URL: https://cutt.ly/UwqeID1T (дата звернення: 20.05.2023).

Кримінальний кодекс Литовської Республіки. URL: https://e- https://cutt.ly/5wqeOz3b (дата звернення: 20.05.2023).

Кримінальне уложення ФРН. URL: https://cutt.ly/pwqeObaQ (дата звернення: 20.05.2023).

Кримінально-процесуальний кодекс ФРН. URL: https://cutt.ly/EwqeOQLv (дата звернення: 20.05.2023).

Codice Penale della Repubblica Italiana: Aggiornato al D.Lgs. 195/202. URL: https://cutt.ly/vINTY9Q (дата звернення: 20.05.2023).

Кримінальний кодекс Королівства Норвегія. URL: https://cutt.ly/awqeOIGH (дата звернення: 20.05.2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-15

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА ТА ПРОЦЕСУ