ФОРМУВАННЯ ТА РЕАЛІЗАЦІЯ ДЕРЖАВНИХ ЗАСОБІВ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ВІДНОСИН ДЕРЖАВНО- ПРИВАТНОГО ПАРТНЕРСТВА В КОСМІЧНІЙ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • Сергій Русланович Карпенко

DOI:

https://doi.org/10.51989/NUL.2023.4.9

Ключові слова:

адміністративно-правове регулювання, державно-приватне партнерство, дозвіл, засіб, космічна галузь, організаційна структура, реєстрація, сертифікація.

Анотація

У статті досліджується складний процес формування та реалізації державних засобів адміністративно-правового регулювання відносин державно-приватного партнерства в космічній галузі України. Доведено, що помітне місце в структурі системи організаційно-правових засад адміністративно-правового регулювання відносин у сфері, що вивчається, належить процедурам реєстрації та сертифікації результатів космічної діяльності, а також надання дозволів на здійснення космічної діяльності, а самі державні засоби адміністративно-правового регулювання, які застосовуються суб’єктами даної діяльності для створення найбільш сприятливих умов для появи та реалізації в подальшому прав власності на результати космічної діяльності, відіграють помітну роль у справі підвищення ефективності адміністративно-правового регулювання відносин державно-приватного партнерства в космічній галузі України. Наголошено, що головна мета реалізації державних засобів адміністративно-правового регулювання відносин державно-приватного партнерства в космічній галузі України розкладається на окремі складові компоненти, які вже виступають безпосередніми напрямами діяльності для того чи іншого суб’єкта адміністративно-правового регулювання в зазначеній сфері, визначають його компетенцію, впливають на особливості побудови його організаційної структури. До таких компонентів віднесені: забезпечення найсприятливіших умов для діяльності в космічній сфері зі створення результатів космічної діяльності та забезпечення правового механізму їх законного застосування; ідентифікація, визнання та реєстрація об’єктів космічної діяльності; видача відповідних документів на об’єкти космічної діяльності; поновлення порушених прав і законних інтересів на результати космічної діяльності тощо. Встановлено, що процеси застосування реєстраційних, сертифікаційних та дозвільних засобів проходять послідовний розвиток, де достатньо чітко прослідковуються групи процедурних дій, пов’язаних спільністю досягнення певної проміжної мети, низкою завдань, які для цього розв’язуються та які здійснюються певними суб’єктами у відносно обмежених часових межах. Зроблений висновок про те, що велике значення в справі охорони та захисту прав учасників державно-приватного партнерства в космічній галузі України займають принципи адміністративної процедури, що є тією базою, яка допомагає не схибити як під час правотворчої діяльності, так і в процесі правозастосування.

Посилання

Хрідочкін А.В. Актуальні проблеми правової охорони інтелектуальної власності нормами міжнародного та національного космічного права. Право і суспільство. 2018. № 5. С. 217–222.

Журавльова Л. До проблеми комерціалізації космічної діяльності США. Науковий часопис НПУ імені М.П. Драгоманова. Серія 6 «Історичні науки». 2016. Вип. 14. С. 173–183.

Журавльова Л. Політика США із залучення приватного сектору до використання результатів космічної діяльності (кінець 1980 – початок 1990-х рр.). Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Серія «Історія». 2014. Вип. 1(2). С. 129–134.

Нецька Л.С. Космічна діяльність: поняття, види, правове регулювання. Юридичний вісник. 2021. № 3. С. 17–30.

Беззубов Д.О. Курс лекцій з дисципліни «Міжнародне космічне право». Київ : МП «Леся», 2018. 220 с.

Мілімко Л.В. Правове регулювання здійснення державного нагляду (контролю) за господарською діяльністю авіаційних підприємств. Наукові праці Національного авіаційного університету. Серія «Юридичний вісник "Повітряне і космічне право"». 2020. № 3(56). С. 24–31.

Павленко В.Я. Сертифікаційні випробування радіоелектронних приладів в Україні: сучасний стан та перспективи розвитку. Комп’ютерно-інтегровані технології: освіта, наука, виробництво. 2020. № 41. С. 212–217.

Криворучко О.В. Порядок сертифікації продукції на відповідність вимогам нормативних документів. Сучасна спеціальна техніка. 2019. № 3. С. 37–45.

Зільник Н.М. Поняття та особливості адміністративно-правових відносин у галузі стандартизації, якості продукції, метрології і сертифікації. Вісник Національного університету «Львівська політехніка». Серія «Юридичні науки. 2016. № 837. С. 60–64.

Войтюк В.Д. Модель системи показників якості формувань технічного сервісу при їх сертифікації. Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Серія «Техніка та енергетика АПК». 2014. Вип. 196(1). С. 31–39.

Курбатов О.С., Кравченко П.О., Полуяненко М.О., Шаповал О.В., Кузнєцова Т.Ю. Децентралізована система ідентифікації та сертифікації. Кібербезпека: освіта, наука, техніка. 2019. № 2. С. 19–31.

Гомозов А.В., Демченко А.В., Колоколов А.А., Наришев А.В. Шляхи вдосконалення української системи сертифікації ракетно-космічної техніки у сучасних умовах. Стандартизація. Сертифікація. Якість. 2016. № 6. С. 5–13.

Герко Н.П. Неупередженість органу з сертифікації – ключовий критерій його сертифікаційної діяльності. Рейковий рухомий склад. 2019. Вип. 19. С. 88–90.

Тильчик О.В., Романовська Л.А., Тильчик В.В. Публічно-правові спори, пов’язані з процедурами митного оформлення та сертифікації: розв’язання окремих проблем практики. Наукові записки Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка. Серія «Право». 2020. Вип. 8. С. 60–64.

Про технічні регламенти та оцінку відповідності : Закон України від 15 січня 2015 р. № 124-VIII. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/124-19

Про стандартизацію : Закон України від 5 червня 2018 р. № 1315-VII. https://zakon. rada.gov.ua/laws/show/1315-18

Артеменко М.О., Кошова С.П. Нормативно-правове забезпечення державного регулювання космічної галузі. Інвестиції: практика та досвід. 2021. № 5. С. 132–138.

Про адміністративні послуги : Закон України від 6 вересня 2012 р. № 5203-VI. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5203-17

Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності : Закон України від 6 березня 2005 р. № 2806-IV. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2806-15

Гурова А.М. Компаративний аналіз дозвільної системи космічної діяльності за законодавством України та Франції. Правова держава. 2019. Вип. 30. С. 258–267.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-17

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ПУБЛІЧНОГО ПРАВА