ПРАВОВА ПРИРОДА ДОГОВОРУ ДОБРОВІЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ ЗДОРОВ’Я НА ВИПАДОК ХВОРОБИ

Автор(и)

  • Сергій Станіславович Бакун

DOI:

https://doi.org/10.51989/NUL.2023.4.1

Ключові слова:

договір добровільного страхування здоров’я на випадок хвороби, правова природа договору, страховик, страхувальник, предмет договору, страховий ризик.

Анотація

У статті на основі аналізу наукових поглядів та норм чинного законодавства України, які регулюють договірні відносини у сфері страхування, визначено поняття, правову природу договору добровільного страхування здоров’я на випадок хвороби та його місце у системі цивільно-правових договорів. Здійснено юридичну характеристику договірної конструкції договору добровільного страхування здоров’я на випадок хвороби, визначено права та обов’язки його сторін, процедуру його укладання, виконання та розірвання, обмеження щодо фізичних осіб, які не можуть бути стороною договору, а також правові наслідки порушення умов договору. Встановлено нагальну потребу в оновленні нормативно- правових актів у сфері чинного законодавства України, що регулює відносини страхування здоров’я на випадок хвороби. Наведено аргументи щодо закріплення в нормативно-правових актах обов’язковості договору страхування здоров’я на випадок хвороби для деяких незахищених верств населення у суспільстві у зв’язку з подіями, що мали місце та відбуваються в Україні, а саме всесвітньої пандемії SARS-CoV-2 (короновірусної хвороби – COVID-19), воєнного стану та наслідків війни. Здійснено розмежування договору добровільного страхування здоров’я на випадок хвороби від договору медичного страхування (безперервне страхування здоров’я) з урахуванням норм чинного законодавства України та правозастосовної практики. Під договором добровільного страхування здоров’я на випадок хвороби запропоновано розуміти договір, за яким добровільно та за домовленістю одна сторона (страховик), яка є юридичною особою, що спеціально створена для здійснення страхової діяльності та одержала у встановленому порядку ліцензію на здійснення страхової діяльності, зобов’язується у разі настання певної події (страхового випадку), пов’язаної з життям, здоров’ям та працездатністю, виплатити другій стороні (страхувальникові) або іншій особі, визначеній у договорі, грошову суму (страхову виплату), а страхувальник зобов’язується сплачувати страхові платежі та виконувати інші умови договору. Акцентовано увагу на тому, що виявлення правової природи договору, його правових ознак має велике теоретичне і практичне значення, адже це сприяє визначенню співвідношення договору і зобов’язання, встановленню місця договору у системі договірного права. Обґрунтовано, що з точки зору загальної характеристики цивільно-правових зобов’язань добровільне страхування здоров’я на випадок хвороби належить до двосторонніх, взаємних, оплатних, строкових, диспозитивно реальних, алеаторних (ризикових) договорів.

Посилання

Цивільний кодекс України від 16 січня 2003 р. № 435-IV. Відомості Верховної Ради України. 2003. № 40–44. Ст. 356.

Про страхування : Закон України від 07 березня 1996 р. № 85/96-ВР. Відомості Верховної Ради України. 1996. № 18. Ст. 78.

Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування : Закон України від 23 вересня 1999 р. № 1105-XIV. Відомості Верховної Ради України. 1999. № 46–47. Ст. 403.

Про затвердження Характеристики та класифікаційних ознак видів добровільного страхування : Розпорядження Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 09 липня 2010 р. № 565.

Блащук Т.В. Цивільно-правове регулювання особистого страхування : автореф. дис. ... кандидата юрид. наук : 12.00.03. Київ, 2003. 6 с.

Горбань Н.С. Договір страхування життя. Часопис Київського університету права. 2017. № 1. С. 150–155.

Міловська Н.В. Правова природа договору особистого страхування. Підприємництво, господарство і право. 2018. № 12. С. 43–47.

Пацурія Н.Б. Теоретичні проблеми страхових правовідносин (господарсько-правовий аспект) : дис. ... докт. юрид. наук : 12.00.04. Київ, 2014. 497 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-17

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ПРИВАТНОГО ПРАВА