АНАЛІЗ ЗЛОЧИННОСТІ: ПРОБЛЕМИ ТЕРМІНОЛОГІЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.51989/NUL.2023.2.21

Ключові слова:

злочинність, метод, аналіз, кримінологічний аналіз, криміналістичний аналіз, кримінологія, криміналістика, попередження, запобігання.

Анотація

У статті здійснено науковий огляд основних сучасних наукових підходів до визначення злочинності. Проаналізовано системні та феноменологічні засади дослідження злочинності. Аргументовано думку про фрагментарність загальнотеоретичних кримінологічних знань про злочинність і необхідність синтезу їх окремих елементів на компліментарних методологічних засадах. Запропоновано дефініцію злочинності як невід’ємної складової відносин людей, що супроводжує суспільство на всіх етапах його розвитку й відображає поведінку окремих індивідів, яку інші члени суспільства сприймають як кримінальні правопорушення. Розглянуто специфіку правового підходу до злочинності як збірного поняття – сукупності чи навіть системи кримінальних правопорушень. На підставі цього поняття злочинності визначено як сукупність кримінальних правопорушень одного або кількох видів, що мають масовий характер і закономірно повторюються в країні чи окремому регіоні протягом певного періоду. Такий підхід є результатом кримінологічного аналізу злочинності. Власне кримінологічний аналіз є підходом, складовою ширшого поняття – «аналіз злочинності». Доведено, що аналіз може бути й криміналістичним, який ґрунтується на нормах кримінального процесуального законодавства та спрямований на вивчення закономірностей злочинної діяльності, її відображення в джерелах інформації, які слугують основою для розроблення засобів, прийомів і методів збирання, дослідження, оцінки та використання доказів з метою розслідування, судового розгляду й запобігання кримінальним правопорушенням. У статті обґрунтовано, що злочинність є глобальною соціальною проблемою, остаточно подолати яку неможливо. Попереджуючи злочинність, можна лише знижувати її показники й обмежувати вплив на розвиток суспільства. Автор стверджує, що злочинність необхідно прогнозувати, передбачати. Масштабність проблем попередження злочинності, динамізм обстановки, різноманіття процесів і явищ, пов’язаних з відтворенням злочинності та її виявами в соціальному житті, зумовлюють актуальність комплексного прогнозування розвитку ситуації.

Посилання

Титаренко О. О. Державне програмування протидії злочинності в Україні : монографія. Харків : Промарт, 2019. 698 с.

Положення про Національну раду з відновлення України від наслідків війни : Указ Президента України від 21 квіт. 2022 р. № 266/2022. URL: https://www.rnbo.gov.ua/ua/ Ukazy/5428.html

Шакун В. І. Злочинність. Велика українська юридична енциклопедія : у 20 т. Т. 18 : Кримінологія. Кримінально-виконавче право / редкол.: В. І. Шакун та ін. Харків : Право, 2019. 544 с.

Бандурка О. М., Литвинов О. М. Злочинність як об’єкт феноменологічного аналізу. Право і Безпека. 2015. № 3. С. 6–10. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Pib_2015_3_3

Орлов Ю. В. Сутність та поняття злочинності: від фрагментації до інтеграції наукового знання. Форум права. 2017. № 5. С. 271–278. URL: http://nbuv.gov.ua/j-pdf/FP_index. htm_2017_5_43.pdf

Кіндюк К. Б. Правова спадщина М. М. Гернета як розвиток соціологічного підходу у юриспруденції : дис. … канд. юрид. наук : 12.00.01. Одеса, 2017. 192 с.

Філософський енциклопедичний словник : енциклопедія / голов. ред. В. І. Шинкарук. Київ : Абрис, 2002. 742 с.

Великий тлумачний словник сучасної української мови / укл. В. Т. Бусел. Київ ; Ірпінь : Перун, 2004. 1440 с.

Кримінологія: Загальна та Особлива частини : підручник / [І. М. Даньшин, В. В. Голіна, М. Ю. Валуйська та ін.] ; за заг. ред. В.В. Голіни. 2-ге вид., переробл. та доповн. Харків : Право, 2009. 288 с.

Куц В. Поняття злочинності. Науковий часопис Національної академії прокуратури України. 2016. № 2. С. 34–39. URL: http://www.chasopysnapu.gp.gov.ua/ua/pdf/10-2016/02/ kuts.pdf

Тимошенко В. І., Шакун В. І. Теоретичні основи кримінології : монографія. Київ : Юрінком Інтер, 2021. 240 с.

Кримінологія : підручник / за заг. ред. В. В. Чернєя та О. М. Джужі. Київ : Маслаков, 2020. 612 с.

Тимошенко В. І. Соціальна основа злочинності. Бюлетень Міністерства юстиції України. 2018. № 2. С. 35–39.

Закалюк А. П. Курс сучасної української кримінології: теорія і практика : у 3 кн. Київ : Ін Юре, 2007. Кн. 2 : Кримінологічна характеристика та запобігання вчиненню окремих видів злочинів. 712 с.

Кримінологія : підручник / В. В. Голіна, Б. М. Головкін, М. Ю. Валуська та ін. ; за ред. В. В. Голіни, Б. М. Головкіна. Харків : Право, 2014. 440 с.

Гайнзон Ґ. Сини і світове панування. URL: http://www.ji-magazine.lviv.ua/cgi-sys/ suspendedpage.cgi.

Карпов Н. С. Криміналістичні засади вивчення злочинної діяльності : монографія. Київ : КНУВС, 2007. 522 с.

Криміналістика : підруч. для студ. юрид. спец. вищ. закл. освіти / за ред. В. Ю. Шепітька. 3-тє вид., переробл. і доповн. Київ : Ін Юре, 2004. 464 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-13

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА ТА ПРОЦЕСУ