ПОРЯДОК ФОРМУВАННЯ ОРГАНІВ КОНСТИТУЦІЙНОГО КОНТРОЛЮ В ДЕРЖАВАХ-ЧЛЕНАХ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ: У ФОКУСІ КОМПАРАТИВІЗМУ

Автор(и)

  • Петро Павлович Захарченко
  • Марія Іванівна Мірошниченко

DOI:

https://doi.org/10.51989/NUL.2022.6.1.17

Ключові слова:

конституційний суд, конституційний контроль, порядок формування конституційного суду, держави-члени Європейського Союзу, конституція.

Анотація

У межах пропонованої статті досліджується порядок формування органів конституційного контролю в рамках держав-членів Європейського Союзу крізь призму порівняння. За основу були взяті конституційні норми щодо формування судів конституційної юрисдикції таких держав-членів Європейського Союзу, як Іспанія, Італія, Німеччина, Португалія, Франція, тобто тих країн, які відіграють провідну роль у системі європейської інтеграції. Процес формування органів конституційного контролю в державах-членах Європейського Союзу спрямований на уникнення зовнішнього контролю над конституційним судом та має на меті сформувати неупередженість самих суддів стосовно всіх інших факторів, окрім завдань, що стоять перед ними. Метою дослідження є аналіз наявних видів формування складу конституційного суду в європейських країнах та дослідження ролі владних і політичних суб’єктів у формуванні конституційного суду. Автори дійшли згоди щодо порядку формування конституційних судів у державах-членах ЄС і відповідно до змісту публікації поділили їх на чотири групи за ознакою суб’єктів формування. Автори проводять розмежування і між рівнем повноважень конституційних судів у аналізованих конституціях держав-членів ЄС і на цьому тлі демонструють їхні відмінності. Серед них виділяють конституції держав Східної Європи, в яких орган конституційного контролю є одним із найважливіших державних та політичних інститутів, оскільки має право тлумачити конституцію, здійснювати контроль за відповідністю нормативно-правових актів конституції країни, вирішувати спори про конституційність діяльності політичних партій чи інших громадських об’єднань, ухвалювати рішення щодо проведення процедури імпічменту. У висновках зазначається, що провідним у процесі формування суддівського корпусу в державах-членах ЄС залишається фактор врахування високих професійних стандартів та стандартів особистої поведінки кандидатів на посади. 

Посилання

Бондаренко Б. Формування складу конституційного суду як складник механізму забезпечення його незалежності. Український часопис конституційного права. 2020. № 1. С. 26–35.

Конституция Королевства Испания. URL: https://legalns.com/download/books/cons/ spain.pdf (дата звернення: 10.09.2022).

Конституция Португалии. URL: https://legalns.com/ (дата звернення: 10.09.2022).

Конституция Италии. URL: https://legalns.com/download/books/cons/italy.pdf (дата звернення: 14.09.2022).

Шаповал В.М. Конституційне право зарубіжних країн. Академічний курс : підручник. Київ : Юрінком Інтер, 2014. 464 с.

Паславська Н. Організація діяльності Федерального Конституційного суду Федеративної Республіки Німеччина. Вісник Львівського університету. Серія «Юридична». 2014. Випуск 59. С. 108–113.

Конституция Бельгии. URL: https://legalns.com/download/books/cons/belgium.pdf (дата звернення: 14.09.2022).

Омелян С.Б. Забезпечення конституційного правосуддя у демократичних державах із європейською моделлю конституційного контролю. Право і суспільство. 2016. № 1. Ч. 2. С. 24–28.

Европейская комиссия за демократию через право (Венецианская комиссия). Состав конституционных судов. С. 19–20. URL: file:///C:/Documents20and20Settings/ u001/document(1).pdf (дата звернення: 4–5 січня 2022).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-01-12