НЕОБХІДНІСТЬ РОЗРОБЛЕННЯ КОНЦЕПЦІЇ БЕЗПЕКОВОГО СЕРЕДОВИЩА НА ПРИКЛАДІ МВС УКРАЇНИ: НОРМАТИВНО-КРИМІНОЛОГІЧНІ ТА ДУХОВНО-ЦІННІСНІ АСПЕКТИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.51989/NUL.2022.4.14

Ключові слова:

російсько-українська війна, правоохоронні органи, оборонна практика та свідомість, наукометричність, психологія, культура, кібербезпека, зарубіжний досвід.

Анотація

Авторами порушуються важливі питання нормативно-законодавчої бази нинішнього безпекового середовища, актуалізується його роль з духовно-ціннісних міркувань, формування високих рівнів правової психології та правової ідеології громадян, з вибудовування відповідного концепту загальнонаціонального рівня, а саме: «воля», «цінності», «культура», «безпека». Неабияка роль у цих процесах належить МВС України (зокрема, Національній поліції України як найбільшого правоохоронного органу нашої держави, коли від поліцейських структур світового та загальнодержавних рівнів, їхньої ефективної (плідної) роботи та надання послуг і якісного служіння своєму народові спільно у взаємодії з громадянами та державними органами залежатиме успіх та стабільність порядку в державі (на її внутрішньому, невидимому фронті), а також досягнення перемог на передовій у складних умовах російсько-української війни. Порушуються питання подолання негативного безпекового середовища крізь призму нинішніх криміногенних станів, ситуацій та обстановки; узагальнюється міжнародний досвід ефективних правоохоронних та оборонних практик і взаємодій. Відзначається, що найчастіше у наукових статтях ідеться про безпекове середовище у сфері економіки, охорони здоров’я, освіти та культури. Водночас його слід розглядати з позицій найрізноманітніших трактувань (зокрема, міждисциплінарно-наукометричних), що допоможе побачити всеосяжність важливості сфери безпеки у найрізноманітніших спектрах збереження життя і здоров’я людини, її нормального існування та прагнення до високих істин. Серед генеральних напрямів, які слід розробляти у Концепції безпекового середовища, пропонується кібербезпека та психологічний (духовно-ціннісний) безпековий складник (зважаючи на те, що соціолого- психологічна школа Харківщини є однією із найпотужніших в Україні). Наголошується, що опрацювання такої проблеми потребує великих зусиль, багатьох пошуків та аналізу з метою постійної концептуалізації загроз та викликів, які ставить кожен прожитий день в умовах нестабільності ситуацій, нових військових станів, коли вся система міжнародної безпеки щодо вибудовування миру і стабільності підірвана вщент і людство дійшло до крайньої точки свого кипіння, коли проводяться вчення щодо застосування ядерної зброї.

Посилання

Про освіту : Закон України від 05.09.2017 № 2145-VIII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/ laws/term/46033.

Про затвердження Положення про опорний заклад освіти : Постанова Кабінету Міністрів України від 19.06.2019 р. № 532. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/term/46033.

Про затвердження Порядку організації та здійснення оборонного планування в Міністерстві оборони України, Збройних силах України та інших складових сил оборони : Наказ Міноборони України від 22.12.2020 р. № 484. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/term/51102.

Юридична енциклопедія: в 6 т. / під ред. Ю.С. Шемшученка. Київ : Наукова думка, 1998. URL: https://leksika.com.ua/12530426/legal/bezpeka.

Богданович В.Ю., Ільяшов О.А., Комаров В.С., Олексіюк В.В. Підхід до оцінювання безпекового середовища в сучасних умовах ведення збройної боротьби. Збірник наукових праць Центру воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України імені Івана Черняховського. 2021. № 2 (72).

Бочарніков В.П., Свєшніков С.В. Безпекове середовище 2030 : монографія. Київ : «Майстер Книг», 2019.

Володимир Зеленський: Україна здатна робити внесок у зміцнення стабільності та безпеки на Європейському континенті. URL: https://oda.zht.gov.ua/news/ukrayina-zdatna-robytyvnesok- u-zmitsnennya-stabilnosti-ta-bezpeky-na-yevropejskomu-kontynenti-volodymyrzelenskyj/.

Про затвердження Положення про Міністерство внутрішніх справ України : Постанова Кабінету Міністрів України; Положення, Перелік від 28.10.2015 № 878. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/878-2015-%D0%BF#Text.

Денис Монастирський презентував проєкти МВС для формування безпекового середовища в Україні, 07 жовтня 2022 року. Урядовий портал (Єдиний вебпортал органів виконавчої влади України). URL: https://www.kmu.gov.ua/news/denys-monastyrskyi-prezentuvavproekty- mvs-dlia-formuvannia-bezpekovoho-seredovyshcha-v-ukraini.

Про національну безпеку України : Закон України від 21.06.2018 № 2469-VIII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2469-19#Text.

Про схвалення Концепції розвитку цифрової економіки та суспільства України на 2018–2020 роки та затвердження плану заходів щодо її реалізації : Розпорядження Кабінету Міністрів України; Концепція, План, Заходи від 17.01.2018 № 67-р. URL: http://zakon3.rada. gov.ua/laws/show/67-2018-р. (дата звернення: 28 жовтня 2022).

Чичкань І.В., Спасітєлєва С.О., Жданова Ю.Д. Освітнє середовище для формування культури безпекового поводження у кіберпросторі при підготовці фахівців з економіки та управління. Інформаційні технології і засоби навчання. 2021. Т. 84, № 4. С. 354–375.

Глобальна та національна безпека : підручник / авт. кол.: В.І. Абрамов, Г.П. Ситник, В.Ф. Смолянюк та ін. ; за заг. ред. Г.П. Ситника. Київ : НАДУ, 2016.

Доповідь «Рекомендації зі стратегії національної безпеки Ізраїлю» (англ. Guidelines for Israel’s National Security Strategy), що опублікована 2019 р. URL: https://www. washingtoninstitute.org/policy-analysis/guidelines-israels-national-security-strategy/.

Досвід Ізраїлю щодо формування стратегії національної безпеки. Костянтин Войтовський, 17.06.2022. / Національний інститут стратегічних досліджень (НІСД). URL: https:// niss.gov.ua/doslidzhennya/natsionalna-bezpeka/dosvid-izrayilyu-shchodo-formuvannyastratehiyi- natsionalnoyi.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-12

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА ТА ПРОЦЕСУ