ПРАВОВА ПРИРОДА ПРИМІРНОГО ДОГОВОРУ

Автор(и)

  • Дмитро Віталійович Абрамчук

DOI:

https://doi.org/10.51989/NUL.2022.2.28

Ключові слова:

цивільно-правовий договір, примірний договір, типовий договір, механізм правового регулювання, нормативний акт, орган управління, договірні умови.

Анотація

Статтю присвячено дослідженню правової природи примірного договору та встановленню його специфічних особливостей, що характеризують примірний договір як самостійну приватноправову категорію. Обґрунтовано притаманність природі примірного договору дуального характеру у механізмі правового регулювання приватноправових відносин. З одного боку, досліджувана категорія є особливим нормативним актом, наділеним характерними ознаками, серед яких: а) формальне відображення змісту примірного договору в документі офіційного характеру, здійснюване шляхом оформлення його як акта, що видається в межах компетенції того чи іншого органу управління (постанова, наказ, розпорядження тощо); б) розроблення та прийняття примірного договору уповноваженими органами державної влади чи органами місцевого самоврядування із дотриманням чітко встановленої законом процедури; в) спрямованість дії примірного договору на невизначене заздалегідь коло суб’єктів як потенційних сторін майбутнього договірного правовідношення в певній сфері з метою його впорядкування; г) акумуляція у змісті примірного договору умов як рекомендаційного, так і обов’язкового характеру. З іншого боку, при кожному практичному використанні моделі примірного договору для впорядкування приватноправових відносин примірний договір трансформується у домовленість конкретно визначених сторін, набуваючи при цьому ознак цивільно-правового договору. Встановлено, що ключовою в розумінні примірного договору є його саме нормативна природа, яка зумовлює його особливу роль у механізмі правового регулювання приватноправових, зокрема, договірних відносин. Запропоновано примірний договір визначити як особливий нормативний акт, який приймається спеціально уповноваженими органами державної влади та органами місцевого самоврядування з метою розроблення та рекомендування договірної моделі впорядкування однотипних приватноправових відносин між заздалегідь невизначеним колом осіб, із забезпеченою для сторін майбутнього договірного правовідношення можливістю коригування окремих його умов.

Посилання

Гриняк А. Типові та примірні договори як джерела правового регулювання підрядних договірних відносин. Юридична Україна. 2012. № 7. С. 43–46. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ urykr_2012_7_10 (дата звернення: 20.03.2022).

Олюха В.Г. Цивільно-правовий договір: поняття, функції та система : автореф. дис. … канд. юрид. наук : 12.00.03. Київ, 2003. С. 4. 3. Беляневич О.А. Господарське договірне право України (теоретичні аспекти) : монографія. Юрінком Інтер, 2006. С. 184.

Верб С.А. Типовые и примерные договоры как средство правового регулирования общественных отношений. Договорная дисциплина в советском гражданском праве. Свердловск, 1985. С. 146–147.

Вівчарук Д.П. Типовий договір у цивільному праві : автореф. дис. … канд. юрид. наук : 12.00.03 ; Харків. нац. ун-т внутр. справ, 2016. С. 14.

Про затвердження примірних договорів оренди державного майна : Постанова Кабінету Міністрів України від 12 серпня 2020 р. № 820. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/ show/820-2020-%D0%BF (дата звернення: 20.03.2022).

Деякі питання оренди державного та комунального майна : Постанова Кабінету Міністрів України від 3 червня 2020 р. № 483. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/483-2020- %D0%BF#n36 (дата звернення: 20.03.2022).

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-15

Номер

Розділ

ТРИБУНА МОЛОДОГО ВЧЕНОГО