МІЖНАРОДНІ ТА ЄВРОПЕЙСЬКІ СТАНДАРТИ ПРАВОСУДДЯ, ДРУЖНЬОГО ДО ДИТИНИ, ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ ПРОТИ СТАТЕВОЇ СВОБОДИ ТА СТАТЕВОЇ НЕДОТОРКАНОСТІ ДІТЕЙ

Автор(и)

  • Ганна Юріївна Нікітіна-Дудікова
  • Юлія Миколаївна Чорноус

DOI:

https://doi.org/10.51989/NUL.2022.2.25

Ключові слова:

кримінальні правопорушення проти статевої свободи та статевої недоторканості дітей, міжнародні стандарти, європейські стандарти, правосуддя, дружнє до дитини, криміналістична методика.

Анотація

У статті досліджено міжнародні та європейські стандарти правосуддя, дружнього до дитини, та їх значення для удосконалення криміналістичної методики розслідування кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості дітей. У роботі представлений перелік міжнародних нормативно-правових та рекомендаційних актів, що є міжнародними та європейськими стандартами. Надано тлумачення понять «міжнародні стандарти правосуддя дружнього до дитини у кримінальному провадженні» та «європейські стандарти правосуддя дружнього до дитини у кримінальному провадженні». Наголошено, що не тільки мінімальні вимоги, що закріплені у нормативно-правових чи рекомендаційних актах, є міжнародними або європейськими стандартами, а і вимоги, що висвітлені у судовій практиці судових інституцій (зокрема, практика Європейського суду з прав людини). Зауважено, що законодавство України надає можливість органам досудового розслідування, прокурорам та суддям відповідно до своїх повноважень застосовувати до неповнолітнього потерпілого дискреційні повноваження, зокрема вибір спеціаліста у кримінальному провадженні. Проаналізовано окремі міжнародні рекомендаційні акти та рішення Європейського суду з прав людини та виокремлено ті положення, які можуть слугувати рекомендаціями для правоохоронних органів під час проведення досудового розслідування та здійснення правосуддя суддями. Засвідчено, що слідчий повинен спланувати розслідування таким чином, щоб мінімізувати участь дитини в ході такого розслідування, проте провести його швидко, всебічно та законно. Звернено увагу на деякі проєкти, які впроваджуються в Україні з метою дотримання основних принципів правосуддя, дружнього до дитини, та ефективного його відправлення в нашій державі. За результатами дослідження представлено криміналістичні рекомендації слідчим, що сприятимуть удосконаленню криміналістичної методики розслідування кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості дітей.

Посилання

Великий тлумачний словник сучасної української мови (з дод. і допов.) / уклад. і голов. ред. В.Т. Бусел. Київ ; Ірпінь : Перун, 2005. 1728 с.

Гвоздюк В.В. Тактика проведення слідчих (розшукових) дій з урахуванням практики Європейського суду з прав людини : дис. … д-ра філос. : 12.00.09. Київ, 2021. 294 с.

Сімонович Д.В. Розмежування міжнародних та європейських стандартів з прав людини у кримінальному судочинстві. Науковий вісник Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. 2010. № 4. С. 400–410.

Тимченко С. Судові та правоохоронні органи України : навч. посіб. Київ, 2004. 302 с.

Владишевська В. Поняття міжнародних стандартів у сфері правосуддя: особливості термінології та класифікації. Юридичний вісник. 2016. Вип. № 3. С. 47–50.

Кримінальний процесуальний кодекс України : Закон України від 13 квіт. 2012 р. № 4651- VI. Верховна Рада України : [сайт]. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17.

Конвенція про права дитини : міжнар. док. від 20 листоп. 1989 р. URL: http://zakon5. rada.gov.ua/laws/show/995_021.

Мінімальні стандартні правила Організації Об’єднаних Націй, що стосуються відправлення правосуддя щодо неповнолітніх («Пекінські правила»): міжнар. док. від 29 листоп. 1985 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_211#Text.

Про нові підходи до злочинності серед неповнолітніх і про значення правосуддя у справах неповнолітніх: Рекомендація N Rec (2003) 20 Комітету міністрів Ради Європи державам-членам від 24 вер. 2003 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/994_865#Text.

Керівні принципи Комітету міністрів Ради Європи щодо правосуддя, дружнього до дітей: міжнар. док. від 17 листоп. 2010 р. 51 с. URL: https://rm.coe.int/16804c2188.

Case of Stoica v. Romania (Application no. 55116/12): Judgment European Court of Human Rights, 24 April 2018. URL: https://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-182453.

Chamber judgment Siliadin v. France (Application no. 73316/01): Judgment European Court of Human Rights, 26 July 2005. URL: http://hudoc.echr.coe.int/sites/eng-press/pages/ search.aspx?i=003-1412014-1474284.

Case of M.C. v. Bulgaria (Application no. 39272/98): Judgment European Court of Human Rights, 4 December 2003. URL: https://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-61521.

Проєкт «Боротьба з насильством щодо дітей в Україні». Офіс Ради Європи в Україні: [сайт]. URL : https://www.coe.int/uk/web/kyiv/combating-violence-against-children-in-ukraine.

Фінальна конференція проекту Ради Європи «Боротьба з насильством в Україні». Офіс Ради Європи в Україні: [сайт]. URL : https://www.coe.int/uk/web/kyiv/-/final-conference-ofthe- council-of-europe-project-combating-violence-against-children-in-ukraine.

Мета МВС – захистити дітей, які постраждали від кримінальних правопорушень та знизити психологічні травми під час слідчих дій – Денис Монастирський. МВС Укра- їни : [сайт]. 2021. URL: https://mvs.gov.ua/press-center/news/meta-mvs-zaxistiti-ditei-yakipostrazdali- vid-kriminalnix-pravoporusen-ta-zniziti-psixologicni-travmi-pid-cas-slidcix-dii-denismonastirskii.

На Вінничинні вперше в Україні запрацює центр Барнахаус для постраждалих від насильства дітей. Вінницький інформаційний портал «VежА» : [сайт]. URL: https://vezha. ua/na-vinnychchyni-vpershe-v-ukrayini-zapratsyuye-tsentr-barnahus-dlya-postrazhdalyh-vidnasylstva- ditej-foto/#:~:text=Модель%20Барнахус%20передбачає%2C%20що%20в,та%20 кімнати%20для%20особистої%20гігієни.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-15

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА ТА ПРОЦЕСУ