ВИКОРИСТАННЯ ІНСТРУМЕНТІВ ЛОКАЛЬНОЇ ДЕМОКРАТІЇ В УКРАЇНІ: ПРАВОВІ АСПЕКТИ

Автор(и)

  • Вікторія Олегівна Панкратова

DOI:

https://doi.org/10.51989/NUL.2022.2.14

Ключові слова:

демократія, локальна демократія, інструменти локальної демократії, звернення громадян, електронна петиція, загальні збори, бюджет участі, місцеві ініціативи, громадські слухання.

Анотація

Наукова стаття присвячена змісту та особливостям використання інструментів локальної демократії. Визначено, що локальна демократія передбачає наявність широкого кола інструментів для оперативного та ефективного вирішення проблем, які виникають на місцях. Зазначено, що законодавством України гарантуються правові основи застосування таких інструментів локальної демократії: звернення громадян, електронна петиція, доступ до засідань, загальні збори, консультативно-дорадчі органи, контрольно-наглядові органи, бюджет участі, органи самоорганізації населення, місцеві ініціативи, громадські слухання. У роботі аналізуються особливості звернення громадян. Вказано, що даний вид інструменту локальної демократії стосується різних напрямів діяльності суспільства й держави та має єдину мету – звернути увагу відповідних органів і посадових осіб на необхідність розв’язання проблем, що зачіпають суспільні інтереси або інтереси конкретної особи. Окрема увага у роботі приділено такому інструменту локальної демократії, як електронна петиція. Визначено, що електронні петиції є інструментом розвитку демократії, оскільки: привертають увагу місцевої влади до вирішення важливих питань та можуть бути інструментом для оцінювання підтримки ідей представниками влади. У роботі проаналізовано загальні збори як інструмент локальної демократії. Вказано, що порядок проведення загальних зборів громадян за місцем проживання визначається законом та статутом територіальної громади, але наразі в Україні немає закону, який би регулював порядок проведення загальних зборів громадян. У роботі наголошено, що важливим та дієвим інструментом локальної демократії є бюджет участі, який використовується для залучення жителів населеного пункту до участі у розподілі коштів місцевого бюджету через подачу проєктів, спрямованих на поліпшення життя у відповідній громаді, та голосування за подані проєкти іншими жителями. На думку автора, такий інструмент має значні переваги, зокрема він сприяє прозорості бюджетного процесу у цілому, підвищенню активності мешканців, зростанню обізнаності в питаннях місцевого самоврядування, збільшує довіру між владою і громадою. Окрему увагу в роботі приділено аналізу громадської ради. Проаналізовано нормативно- правові акти та сутність даного інструменту локальної демократії.

Посилання

Про місцеве самоврядування в Україні : Закон України від 21 травня 1997 р., № 280/97 ВР. Відомості Верховної Ради України. 1997. № 24.

Про звернення громадян : Закон України від 02.10.1996 р. № 393/96-ВР7. URL: https:// zakon.rada.gov.ua/laws/show/393/96-%D0%B2%D1%80#Text (дата звернення: 26.03.2022).

Про затвердження Положення про загальні збори громадян за місцем проживання в Україні : Постанова Верховної Ради України від 17.12.1993. № 3748-XII. URL: https:// zakon.rada.gov.ua/laws/show/3748-12#Text (дата звернення 04.11.2022 р.).

Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики : Постанова Кабінету Міністрів від 3 листопада 2010 р. № 996. URL: https://zakon.rada.gov.ua/ laws/show/996-2010-%D0%BF#Text (дата звернення: 17.04.2022 р.).

Бюджет участі: які проекти найчастіше реалізовували в громадах за ініціативи мешканців – звіт за 2019 рік. Децентралізація дає можливості. URL: https://decentralization.gov. ua/news/12673.

Інструменти громадської участі у Львові. Опора. URL: https://www.oporaua.org/news/ samovriaduvannia/partysypatsiia/19770 instrumenti-gromadskoyi-uchasti-u-lvovi.

Інструменти прямої демократії: як українці використовують свої права та можливості. URL: https://cutt.ly/WI6ndTK.

Крамаренко С.В. Развитие институтов непосредственной демократии в местном самоуправлении: теоретико-правовые и прикладне аспекты : дис. … канд. юр. наук : 12.00.02. Воронеж, 2013. 234 с.

Лендьєл М. Місцева демократія у країнах Центральної і Східної Європи: монографія. Ужгород : Мистецька лінія, 2011. 688 с.

Лощихін О.М. Теоретичні підходи до визначення поняття та особливостей муніципальної демократії. Право.ua. 2017. № 3. С. 5–9. 11. Про підсумки роботи по розгляду звернень громадян у 2020 році : Рішення виконавчого комітету Сумської міської ради. URL: https://smr.gov.ua/uk/zvorotnij-zv-yazok/ zvernennya-gromadyan (дата звернення 17.04.2022 р.).

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-15

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ПУБЛІЧНОГО ПРАВА