ЧАСОВА ХАРАКТЕРИСТИКА ВІДНОСИН ІЗ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИКОНАННЯ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ

Автор(и)

  • Петро Дмитрович Гуйван

DOI:

https://doi.org/10.51989/NUL.2022.2.4

Ключові слова:

способи забезпечення виконання зобов’язань, строки, відповідальність

Анотація

Ця праця присвячена науковому аналізу розвитку та правового опосередкування відносин щодо забезпечення виконання цивільних зобов’язань. Встановлені законом засоби розглядаються з огляду на їхнє призначення як додаткові заходи, що покликані гарантувати інтереси кредитора у разі порушення обов’язків з боку боржника. Тож у темпоральному вимірі вони мають два сутнісні прояви, які де-факто реалізують подвійне призначення забезпечень: як стимулу до належного та своєчасного виконання обов’язку та шляхом надання можливості реально виконати його з інших джерел, а іноді навіть додатково покарати порушника. Розглянуті доктринальні концепції щодо застосування засобів, котрі, будучи спрямованими проти несправних виконавців та виконуючи роль спонукання до виконання, гарантували б виконання. Вивчено питання про відділення захисного та стимулюючого елементів з урахуванням темпорального розмежування моментів їхнього виникнення та часу існування. Перша стадія починається від часу укладення забезпечувальної угоди як акцесорного елементу регулятивного відношення та триває до моменту порушення забезпеченого суб’єктивного права. Друга стадія забезпечення розпочинається від часу правопорушення, тобто вже в межах охоронного відношення. На ній забезпечувальні заходи набувають дієвості, «включаються», що виявляється у виникненні відповідного додаткового обов’язку несправного боржника чи третьої особи, пов’язаного з усуненням порушення основного (забезпеченого) матеріального права кредитора. Автор наголошує на невиправданому змішуванні законодавцем указаних функцій, що часто призводить до підміни забезпечувального характеру відповідальністю. Нинішнє нормативне зведення докупи у главі 49 ЦКУ всіх способів забезпечення виконання зобов’язань: тих, що є засобами цивільно-правової відповідальності (неустойка, завдаток), і ті, що такими не є (гарантія, порука, застава), є досить спрощеним підходом, неправильним по суті, бо зазначені функції мають свій прояв у різні періоди розвитку правовідношення. Пропонується виключити неустойку із переліку способів забезпечення виконання зобов’язання, бо вона не відповідає програмним засадам вказаного інституту цивільного права.

Посилання

Луць В.В. Сроки в гражданских правоотношениях. Правоведение. 1989. № 1. С. 37–43.

Зобов’язальне право: теорія і практика : навчальний посібник для студентів юридичних вузів і факультетів університетів / О.В. Дзера, Н.С. Кузнєцова, В.В. Луць та інші ; за ред. О.В. Дзери. Київ : Юрінком Інтер,1998. 912 с.

Советское гражданское право : учебник. / Бару М.И., Волошко С.Д., Жуков В.И., Запорожец А.М. и др. ; под ред. Маслова В.Ф., Пушкина А.А. 2-е изд. перераб. и доп. Киев : Вища школа, 1983. Ч. 1. 462 c.

Попов Ю. Поняття забезпечення виконання зобов’язання. Право України. 2008. № 6. С. 119–124.

Кархалев Д.Н Концепция охранительного гражданского правоотношения : автореф. дисс. … докт. юрид. наук. Екатеринбург, 2010. 38 с.

Мейер Д.И. Русское гражданское право. В 2 ч. Ч. 2. По исправленному и дополненному 8-му изд., 1902. Москва : Статут, 1997. 455 с.

Покачалова А. Поняття та правова природа забезпечення зобов’язань. Юридична Україна. 2010. № 10. С. 82–87.

Алексеев С.С. Общая теория права. Москва : Юрид. лит., 1981. Т. 1. 360 с.

Кізлова О.С. Застава в цивільному праві України (концептуальні засади та правова природа) : автореф. дис. … докт. юрид. наук. Одеса, 2011. З8 с.

Пустомолотов И.И. Меры ответственности и способы обеспечения обязательств в гражданском праве. Известия Тульского государственного университета. Экономические и юридические науки. 2013. № 5-2. С. 110–116.

Цивільне право України : підручник. У 2 т. / Борисова В.І. (кер. авт. кол.), Баранова Л.М., Жилінкова І.В. та ін. ; За заг. ред. В.І. Борисової, І.В. Спасибо-Фатєєвої, В.Л. Яроцького. Київ : Юрінком Інтер, 2004. Т. 2. 552 с.

Иоффе О.С. Обязательственное право. Москва : Юрид. лит., 1975. 880 с.

Гонгало Б.М. Учение об обеспечении обязательств. Вопросы теории и практики. Москва : «Статут», 2002. 222 с.

Гуйван П.Д. Темпоральні аспекти виконання грошового зобов’язання та застосування відповідальності за його порушення. Підприємництво, господарство і право. 2014. № 1. С. 3–7.

Покровский И.А. История римского права. Санкт-Петербург : Издательско-торговый дом «Летний сад». 1999. 560 с.

Кархалев Д.Н. Охранительное гражданское правоотношение. Москва : Статут, 2009. 332 с.

Латынцев А.В. Обеспечение исполнения договорных обязательств. Москва : «Лекс-Книга», 2002. 285 с.

Харитонов Є.О., Харитонова О.І., Старцев О.В. Цивільне право України : підручник. Вид. 2, перероб. і доп. Київ : Істина, 2009. 816 с.

Пучковская И.И О способах обеспечения исполнения обязательств как способах защиты. Вестник Брянского госуниверситета. 2012. № 2. С. 229–234.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-14

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ПРИВАТНОГО ПРАВА