ДОГОВІРНІ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ ЩОДО ПРИПИНЕННЯ ГОСПОДАРСЬКИХ ТОВАРИСТВ У СФЕРІ КОРПОРАТИВНИХ ВІДНОСИН

Автор(и)

  • Вікторія Олександрівна Хоменко

DOI:

https://doi.org/10.51989/NUL.2021.2.6

Ключові слова:

договірні зобов’язання, господарські товариства, правонаступництво, корпоративні відносини

Анотація

У статті досліджуються договірні зобов’язання, що виникають при припиненні госпо- дарських товариств. Зазначено, що правовідносини припинення господарських товариств є комплексними. До складу означених відносин, зокрема, відносяться і договірні право- відносини. Разом з тим наявність договірних відносин у складі правовідносин припинення з правонаступництвом можна вважати єдиним усталеним питанням у досліджуваній сфері. Наголошується, що потреба подальшого наукового аналізу договірних зобов’язань щодо припинення господарських товариств в сфері корпоративних відносин зумовлена відсутніс- тю усталених підходів до розуміння договорів, що опосередковують відносини припинення з правонаступництвом. Акцентується увага на таких договірних конструкціях у означених відносинах, як: 1) при- пинення з правонаступництвом як правочин (договір) особливого типу; 2) розкриття пра- вової природи окремих форм припинення з правонаступництвом (злиття та приєднання) як відповідного правочину (ототожнення злиття (приєднання) із відповідними договорами); 3) договори про злиття та приєднання, що укладаються під час припинення з правонаступ- ництвом на підставі Закону України «Про акціонерні товариства»; Закон України «Про това- риства з обмеженою та додатковою відповідальністю» (реорганізаційні договори; договори про реорганізацію; договори про припинення).

Посилання

Козлова Н.В. Правосубъектность юридического лица. Москва : Статут, 2005. 220 с.

Архипов Б.П. Юридическая природа фактического состава, опосредующего реорганизацию акционерного общества. Законодательство. 2002. № 3. С. 46–55.

Баев С.А. Реорганизация акционерного общества как крупная сделка и (или) сделка с заинтересованностью. Акционерное общество. Вопросы корпоративного управления. 2004. № 5. С. 70.

Жорнокуй Ю.М. Окремі питання договорів про реорганізацію юридичної особи. Вісник ХНУВС. 2016. № 3 (74). С. 195–204.

Муравська Ю.В. Правова природа реорганізаційних договорів. Актуальні проблеми держави і права. 2009. С. 438–444.

Хоменко В.О. Переведення боргу при реорганізації господарського товариства. Вісник Національної академії правових наук України. Т. 25. № 3. 2018. С. 121–131.

Радыгин А.Д., Энтов Р.М. Проблемы слияния и поглощения в корпоративном секторе. Институт экономики переходного периода. 2002. 177 с.

Корпоративное право. Актуальные проблемы теории и практики / Под ред. В.А. Белова. Москва : Юрайт, 2009. 552 с.

Карлин А.А. Реорганизация акционерного общества: автореф. диссертации на соискание ученой степени кандидата юридических наук: 12.00.03. Москва, 2004. 25 c.

Козлова Н.В. Правосубъектность юридического лица. Москва : Статут, 2005. 220 с.

Кузнецова Н.С., Довгерт А.С. Институт юридического лица в Гражданском кодексе Украины. Альманах цивилистики : сб. ст. / под ред. Р.А. Майданика. Киев : Алерта, 2012. Вып. 5. С. 240–274.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-02-25