ВПЛИВ ЗАПРОВАДЖЕННЯ ПРАВОВОГО РЕЖИМУ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ НА ЗДІЙСНЕННЯ ПРАВОСУДДЯ

Автор(и)

  • Віталій Володимирович Сатаренко

DOI:

https://doi.org/10.51989/NUL.2021.4.39

Ключові слова:

правосуддя, правовий режим, надзвичайна ситуація, обмеження прав та свобод людини, верховенство права

Анотація

У статті розглянуто практичний досвід здійснення правосуддя в Україні в період дії режи- му надзвичайних ситуацій, а також проаналізовані відповідні нормативні акти щодо підня- того питання. Методологічну основу дослідження склали методи, що дозволили отримати обґрунтовані та логічно вивірені висновки, а саме гносеологічний метод, що використову- вався для опрацювання вітчизняних і міжнародних нормативно-правових актів із приводу питання обмеження прав та свобод під час запровадження режиму надзвичайних ситуацій; герменевтичний – у процесі дослідження наукових позицій різних авторів щодо юридичної природи правового режиму; метод узагальнення, використання якого допомогло виявили особливості здійснення правосуддя в період дії режиму надзвичайного стану. У статті опи- сано основні риси функціонування судової системи в разі введення надзвичайних ситуацій. У результаті проведеного дослідження було зроблено такі висновки: по-перше, правовий режим є специфічним явищем, що з нормативної точки зору за допомогою певного інстру- ментарію впливає на повсякденне життя суспільства. У залежності від предмета правового регулювання та галузевої направленості виділяють такий вид правового режиму, як режим надзвичайної ситуації. По-друге, актуальним постає питання щодо особливостей реалізації прав і свобод людини та громадянина у зв’язку із запровадженням режиму надзвичайної ситуації. Як зазначено в низці міжнародних документів, обмеження конституційних прав людини під час запровадження такого режиму можливе лише щодо деяких прав. По-третє, наріжним каменем функціонування принципу верховенства права є питання здійснення ефективного правосуддя в період дії режиму надзвичайних ситуацій, особливо щодо кримі- нального провадження. У свою чергу це слугує передумовою для запровадження нової мето- дики проведення судових засідань у період обмежень. По-четверте, виходячи із сучасних реалій та процесу судової реформи, Україна готова до здійснення належного функціонуван- ня судової влади в режимі надзвичайних ситуацій, що підтверджено наявністю налагодженої нормативної і методологічної бази.

Посилання

Окрема думка судді Конституційного Суду України Лемака В.В. стосовно Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним поданням Верховного Суду щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремих положень постанови Кабінету Міністрів України «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів», положень частин першої, третьої статті 29 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», абзацу дев'ятого пункту 2 розділу 11 «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» від 28 серпня 2020 року № 10-р/2020.

Особливості функціонування судів в умовах пандемії COVID-19. Базовий посібник ОБСЄ, 2020. 58 с.

Мельник Р.І, Чубко Т.П. Проблеми обмеження прав і свобод людини в умовах дії спеціального правового режиму. Вісник Луганського державного університету внутрішніх справ імені Е.О. Дідоренка. 2016. № 1. С. 125–134.

Могил С.К. Сучасна держава в екстремальних ситуаціях: нормативи, органи, функції : автореф. дис. ... канд. юрид. наук. Одеса, 2003. 15 с.

Закон України «Про правовий режим надзвичайного стану» від 16 березня 2000 р. № 1550-ІІІ. Відомості Верховної Ради України. 2000. № 23. Ст. 176.

Беляева Г.С. Понятие правового режима в теории права: основные подходы. Вестник Саратовской государственной юридической академии. 2012. № 85. С. 26–31.

Типовий план забезпечення безперервної діяльності суду, затверджений Наказом Державної судової адміністрації України 29.01.2019 р. № 93. URL: https://dsa.court.gov.ua/userfiles/media/!/Dod_1_N_93.pdf

Шамсумова Э.Ф. Правовые режимы: теоретический аспект : автореф. дис. … канд. юрид. наук. Екатеринбург, 2001. 24 с.

Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод : Конвенцію ратифіковано Законом № 475/97-ВР від 17.07.97 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_004#Text

Заключительный акт Совещания по безопасности и сотрудничеству в Европе. Хельсинки, 1 августа 1975 г. Сборник действующих договоров, соглашений и конвенций, заключенных СССР с иностранными государствами. Москва, 1977. Вып. XXXI. С. 544–589. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/994_055#Text

Міжнародний пакт про громадянські і політичні права (Міжнародний пакт ратифіковано Указом Президії Верховної Ради Української РСР № 2148-VIII (2148-08) від 19.10.1973 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/ 995_043#Text

Рішення Конституційного суду України у справі за конституційним поданням Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо відповідності Конституції України (конституційності) положення третього речення частини першої статті 13 Закону України «Про психіатричну допомогу» (справа про судовий контроль за госпіталізацією недієздатних осіб до психіатричного закладу) від 1 червня 2016 р. № 2-рп/2016.

Чернявська Л. Готовність до надзвичайних ситуацій та забезпечення безперервної роботи суду. Юридична газета. 2020. URL: https://yur-gazeta.com/dumka-eksperta/gotovnistdo-nadzvichaynih-situaciy-ta-zabezpechennya-bezperervnoyi-roboti-sudu-.html

Конференція з питань безпеки та співробітництва в Європі (КБСЄ), Документ Московської зустрічі Конференції з людського виміру КБСЕ, Москва, 3 жовтня 1991 року.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-10-01

Номер

Розділ

ТРИБУНА МОЛОДОГО ВЧЕНОГО