ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД ПОДОЛАННЯ КІБЕРЗЛОЧИННОСТІ В УКРАЇНІ В УМОВАХ СЬОГОДЕННЯ

Автор(и)

  • Наталія Анатоліївна Лугіна
  • Валерія Володимирівна Бойко

DOI:

https://doi.org/10.51989/NUL.2022.6.2.6

Ключові слова:

кіберзлочинність, кібератака, кібервійна РФ проти України, протидія кіберзлочинам, міжнародна співпраця протидії кіберзлочинам, НАТО як основний регулятор вирішення кіберзлочинності у співпраці з Україною.

Анотація

У статті проаналізовано таке явище, як кіберзлочинність в Україні, вплив кібератак на економічний стан держави та стан національної безпеки. Досліджено сучасний глобальний характер проблеми кіберзлочинності, оскільки сучасні кібератаки паралізують не лише приватні структури, а й органи державної влади. Виявляється, що від подібних атак не застрахована жодна країна світу, а суб’єктами, які їх здійснюють, є не лише окремі хакери чи хакерські групи, а й окремі держави, терористи та організовані злочинні угруповання, зокрема й міжнародні. Розроблено особливості правового регулювання боротьби з кіберзлочинністю з урахуванням організаційних аспектів цієї боротьби, а також визначено основні організаційно-правові засади вдосконалення боротьби з кіберзлочинністю в Україні. Розглянуто низку ймовірних способів вирішення цього питання шляхом євроінтеграційних процесів. Проаналізовано міжнародні ініціативи, реалізовані для посилення захисту кіберпростору. Досліджено міжнародно-правову систему норм, спрямованих на створення правової основи співпраці держав у боротьбі з кіберзлочинністю. У цьому розділі розглянуто основні нормативно-правові практики та міжнародні документи, а також визначено способи вдосконалення правового регулювання на майбутнє. Доведено, що національна безпека дуже залежить від інформаційної безпеки і ця залежність лише посилюється з технологічним розвитком. Об’єктом пильної уваги та впливу держави є інформація, яка є економічною та соціальною гарантією існування та розвитку суспільства і держави. Глобальність кіберзлочинності очевидна в усьому світі, особливо в Україні. Деталізовано керівні принципи модернізації політики захисту даних на рівні ООН. Визначено пріоритети міжнародного співробітництва у забезпеченні кібербезпеки між Україною та НАТО. Тож у сьогоднішньому контексті ситуація навколо майбутнього глобального кіберпростору перебуває на перетині двох паралельних тенденцій: з одного боку, офіційні зусилля міжнародної спільноти роззброїти кіберпростір і запобігти його перетворенню на нову арену збройного конфлікту, а з іншого – основний процес полярного конфлікту триває.

Посилання

Дулепа В.П. Кримінологічна характеристика кіберзлочинності. Юридичний науковий електронний журнал. 2011. № 11. С. 592–595.

Cyber War in Perspective: Russian Aggression against Ukraine. Tallinn: NATO CCD COE Publications. ISBN 978-9949-9544-5-2. URL: https://web.archive.org/web/20160816132103/ https://ccdcoe.org/multimedia/cyber-war-perspective-russian-aggression-against-ukraine.html (дата звернення: 10.09.2022).

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України. «Чергова кібератака на сайти державних органів та банки» URL: https://cip.gov.ua/ua/news/chergovakiberataka- na-saiti-derzhavnikh-organiv-ta-banki (дата звернення: 10.09.2022).

Укрінформ «Сайти банків та органів влади зазнали масової DDoS-атаки». URL: https:// www.ukrinform.ua/rubric-technology/3410542-sajti-bankiv-ta-organiv-vladi-zaznali-masovoiddosataki. html (дата звернення: 10.09.2022).

Укрінформ «Штати пов’язують останні кібератаки в Україні з діями РФ – Білий дім». URL: https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3410802-stati-povazuut-ostanni-kiberataki-vukraini- z-diami-rf-bilij-dim.html (дата звернення: 10.09.2022).

Ukraine: EU deploys cyber rapid-response team. BBC News (en-GB). URL: https://www.bbc.com/news/technology-60484979 (дата звернення: 10.09.2022).

HermeticWiper: New data‑wiping malware hits Ukraine. WeLiveSecurity. URL: https:// www.welivesecurity.com/2022/02/24/hermeticwiper-new-data-wiping-malware-hits-ukraine/ (дата звернення: 10.09.2022).

Сайт Київської ОДА атакують хакери. www.ukrinform.ua. URL: https://www.ukrinform.ua/ rubric-technology/3411812-sajt-kiivskoi-oda-atakuut-hakeri.html (дата звернення: 10.09.2022).

Email-адреси українських військових атакують хакери. www.ukrinform.ua (укр.). URL: https://www.ukrinform.ua/rubric-technology/3412829-emailadresi-ukrainskih-vijskovihatakuut- hakeri.html (дата звернення: 10.09.2022).

Лук’янчук Р.В. Міжнародне співробітництво у сфері забезпечення кібернетичної безпеки: державні пріоритети. Вісник Національної академії державного управління при Президентові України. Серія: «Державне управління». URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ Vnadu_2015_4_10 (дата звернення: 10.09.2022).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-01-13